pondělí 8. července 2024

Německo není bezpečnou zemí. Útok hrozí každý den, varuje kontrarozvědka

Německá kontrarozvědka se stále více zaměřuje na riziko terorismu v zemi. Aktuálně zabránila plánovanému útoku islamistů na synagogu v Kolíně nad Rýnem.

Riziko islámského terorismu v Německu je velice vysoké, každodenní.

Riziko islámského terorismu v Německu je velice vysoké, každodenní.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Riziko islámského terorismu v Německu je velice vysoké, každodenní.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Každodenní riziko teroristického útoku, to je nová skutečnost, se kterou si nyní zvykají žít obyvatelé Německa. Přesně v tomto duchu totiž vydal zprávu Spolkový úřad pro ochranu ústavy, což je civilní kontrarozvědka, která v poslední době vyhodnocovala míru rizika terorismu v Německu. Věc dává do souvislosti s napětí na Blízkém východě a válkou v Izraeli, kdy podle šéfa úřadu Thomase Haldenwanga hrozí nebezpečí útoku jak na židovské objekty, zejména synagogy, tak na cíle, které islamističtí radikálové považují za symbol západní kultury.

Delší dobu pozorujeme deklarovaný záměr islamistů provádět útoky na Západě. Opakovaně jsem zdůrazňoval, že islamistický útok může být v Německu proveden každý den. Nyní se však objevuje akutněji,“ sdělil šéf kontrarozvědky. Podle něho vysoký nárůst antisemitismu nyní spojuje radikální skupiny, které by spolu za jiných okolností nepracovali.

Německo, které už bezmála deset let zažívá nápor běženců z Blízkého východu, především díky někdejší vstřícné politice kancléřky Angely Merkel a bohatému sociálnímu programu, však není jedinou zemí, která bojuje vysokým rizikem terorismu ze strany blízkovýchodních a afrických migrantů. Podobné zprávy už totiž zveřejnila Velká Británie a Švédsko.

Autor: Jan Skala

Související

GR4LZEkbQAA2JbV
Krimi

Narkoman se poléval benzínem a vzýval Alláhu, druhý chtěl skákat ze střechy

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

Wolfsburg_VW-Werk
Ekonomika

Volkswagen chystá další propouštění. Jeho elektromobily netáhnou

GReV6hjXMAA92qg
Zahraniční

Německo se stále omlouvá za minulost. Odškodní 40 tisíc polských obětí nacismu