pondělí 20. května 2024

Německem otřásá skandál. Obrněné vozy pro Ukrajinu, jsou předražené a k ničemu

Třikrát předražené a ještě ne zcela funkční, taková jsou obrněná vozidla, která Německo poslalo Ukrajině. Nákup teď musí vysvětlovat ministerstvo obrany.

GGpJHQiW0AAcVpx

Německý ministr obrany Boris Pistorius musí vysvětlovat podivný nákup obrněnců pro Ukrajinu.
Zdroj: X

  • Německý ministr obrany Boris Pistorius musí vysvětlovat podivný nákup obrněnců pro Ukrajinu.
  • Zdroj: X

Za trojnásobek běžné ceny nakoupilo německé ministerstvo obrany obrněná vozidla, která se už loni v létě zavázalo dát na Ukrajinu. Těžko by tak kontroverzní obchod šéfovi resortu Borisovi Pistoriusovi prošel, i kdyby se jednalo o výjimečné stroje, které budou vyhrávat jednu bitvu za druhou. K tomu ale má 48 zatím dodaných strojů hodně daleko. Navíc vozidla mají tak slabé pancéřování, že je v boji v ukrajinských podmínkách lze využít jen těžko. Obrněnci také nemají žádnou ochranu proti minám, střepinám či dělostřelecké, raketové a minometné palbě. To údajně nebylo v době zadání zakázky v požadavcích. Ministerstvo obrany navíc stroje nebralo od německých výrobců, ale podle neoficiálních informací pocházejí ze Spojených arabských emirátů.

Vedení resortu, který na nákup vozidel uzavřel smlouvu s flensburským podnikem Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, argumentuje tím, že předložená nabídka byla nejvýhodnější, co se týče ceny spojené s rychlým dodáním.

Německo se zavázalo loni v létě Ukrajině dodat celkem 66 obrněných vozidel. Jestli bude bývajících 18 stejných, je otázka. Ministerstvo obrany se hájí tím, že dostálo svému slibu. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci o víkendu se však kancléř Olaf Scholz odpovědím na toto téma vyhýbal.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0848249784
Zahraniční

Vaše rozhodnutí mají zpoždění rok, osopil se Zelenskyj na západní země

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie