pondělí 16. září 2024

Německá opozice volá po předčasných volbách. A to nejen ta krajně pravicová

Hlasy po předčasných volbách v Německu sílí. Současná koalice má totiž historicky nejnižší podporu a ke slovu se dostává opozice, kterou představuje konzervativní CSU a krajně pravicová AfD.

2022-02-21_Dr._Markus_Soeder-2032

Vůdce konzervativců CSU Markus Söder začíná volat po předčasných volbách.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vůdce konzervativců CSU Markus Söder začíná volat po předčasných volbách.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Že po změně v současném politickém uspořádání volá strana Alternativa pro Německo AfD, není nic nového. Vedou ji k tomu stoupající preference, už je druhou nejsilnější politickou silou v zemi. Nyní se ale k těmto hlasů přidává i opoziční lídr, předseda křesťansko-sociální unie CSU Markus Söder. Ten poukazuje na špatné hospodaření vlády kancléře Olafa Scholze, jehož výsledkem je šedesátimiliardový schodek, což je podle Södera neakceptovatelné.

Podle něho je zapotřebí vypsat předčasné volby, které by byly ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu, tedy 9. června příštího roku. Pokud by byly volby v běžném termínu, museli by Němci na novou vládu čekat až do podzimu 2025.

Nespokojenost se současnou koalicí sociálních demokratů SPD, Zelených a svobodných demokratů FDP stále sílí a přispívají k tomu i nepokoje ze strany běženců, které Německo přijalo v posledních letech miliony zejména z Blízkého východu, severní Afriky a východní Evropy. Podle posledních volebních průzkumů byl CDU/CSU dosáhla 30 procent a krajně pravicová AfD 22 procent. S velkým odstupem osmi procentních bodů je na třetím místě SPD následovaná Zelenými s dvanácti procenty, což pro tuto liberální stranu představuje historicky nejhorší výsledek. Koalici právě se Zelenými lídr CSU kategoricky odmítá.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe