čtvrtek 19. září 2024

Německá levice má novou stranu. Ta může zamíchat blížícími se volbami

Na konzervativní sociální a národoveckou zahraniční politiku cílí nové sdružení protřelé političky Sahry Wagenknecht. To může na německé politické scéně udělat pořádný vítr.

35247813152_4801bf72bd_b

Německá politička Sahra Wagenknecht představila své volební ambice.
Zdroj: Flickr

  • Německá politička Sahra Wagenknecht představila své volební ambice.
  • Zdroj: Flickr

Pro koalici tradičních stran CDU/CSU a krajně pravicové AfD vyvstává na německé politické scéně nová konkurence. Vlivná zástupkyně levicové politiky Sahra Wagenknecht, bývalá místopředsedkyně strany Die Linke, totiž oznámila vznik nového politického subjektu Spojenectví Sahry Wagenknecht – za rozum a spravedlnost (BSW). Strana má ambice řádně zamíchat kartami při rozdělování voličských hlasů. Podle průzkumu, ve kterém se BSW objevilo, by jí mohlo náležet až 14 procent, čímž by se umístila za oběma zmíněnými favority voleb a před všemi stranami současné vládní koalice.

Právě CDU/CSU a AfD může Sahra Wagenknecht přetáhnout výraznou část voličů. Jejich program se totiž v zásadních věcech kryje. CDU/CSU si sice v posledním průzkumu moc nepohoršilo, preference AfD jdou ale dolů.

Volby by nyní vyhrálo se 27 procenty spojení stran CDU a CSU, na druhém místě s výrazným propadem je s 18 procent AfD. Třetí pozici by se 14 procenty obsadila právě nová strana Sahry Wagenknecht a prakticky stejný počet hlasů by dostala i vládní SPD. Zelení, kteří zažívají v poslední době citelnou nepřízeň německého obyvatelstva, by dostali 12 procent a nejmenší vládní parta FDP dokonce pouhá čtyři procenta.

Autor: Jan Skala

Související

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii