Německá ekonomika se nedokáže vzpamatovat. Líp ale zatím nebude

Růst až příští rok, navíc jen velmi malý. takový je nejnovější výhled německé ekonomiky. Výrobní podniku sužuje pokles objemu nových objednávek.

automotive

Automobilový průmysl v Německu postihl propad v nových objednávkách.
Zdroj: Twitter

  • Automobilový průmysl v Německu postihl propad v nových objednávkách.
  • Zdroj: Twitter

Německá ekonomika stagnuje, takový je výsledek výzkumu tamního statistického úřadu. Ten navíc poukazuje na to, že výhledy do budoucna nejsou zrovna růžové. Očekává se sice růst, ale ten bude velmi pomalý a velmi malý. V současné době navíc třetina německých výrobních podniků přiznává problémy, které mají ještě kořeny v době pandemie. Světové dodavatelské řetězce surovin a montážních dílů totiž stále nedokáží uspokojit poptávku po zboží, a proto se prodlužuje i výroba. Německé podniky rovněž zaregistrovaly nepříznivý vývoj v objemu nových výrobních zakázek. Ten se podle statistiků snížil zhruba o deset procent.

Nejvíce zakázek ubývá v automobilovém průmyslu, který je hlavním tahounem německé ekonomiky. Zvrátil se tak pozitivní trend, kdy ještě v únoru zakázek v tomto odvětví přibývalo. Pokles zájmu provází i stavebnictví. Tam objem zakázek klesl nejvíce za posledních patnáct let. Za první čtvrtletí letošního roku bylo zkolaudováno o třetinu méně bytů než za stejné období loňského roku. Tento negativní trend má vliv i na pravidelný výhled, který vydává Mezinárodní měnový fond. Podle něho německá ekonomika letos prakticky neporoste, i když recese pravděpodobně nepřijde. Růst by mohl začít příští rok, i ten bude jen mezi jedním a dvěma procenty ročního HDP.

Autor: Jan Skala

Související

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír

Russia_Germany_Gas_Piepe_Image_rawpixelcom
Ekonomika

Nezdražujte plyn, chce Evropská komise po Německu. Hrozí pokutami

Lukáš Hradecký.
Fotbal

Brankář to určitě nevyhrál, ku***. Opora Leverkusenu v bizarním rozhovoru perlila

profimedia-0865200445
Zahraniční

Scholz jednal se Si Ťin-pchingem v Pekingu