neděle 19. května 2024

Německá ekonomika padá ke dnu. Může za to Čína i energetická politika

Německo je na tom hůř než Jihoafrická republika, tvrdí britský deník. Berlín přiznává, že jeho ekonomika letos poroste o pouhá 0,2 procenta.

34f8eb66c6d54618a388a5bcd02d49e5

Německá ekonomika míří směrem dolů.
Zdroj: Facebook

  • Německá ekonomika míří směrem dolů.
  • Zdroj: Facebook

Evropská ekonomika nemá dobré vyhlídky. Její vlajková loď, tedy Německo, naplňuje černé scénáře o vývoji vlastního hospodářství, kdy se očekává růst pouze ve výši 0,2 procenta. Jak zdůrazňuje britský list Express, Německo v tomto ohledu předstihla i Jihoafrická republika. Dosavadní předpoklady však ukazovaly, že by Berlín mohl v letošním roce dosáhnout růstu minimálně 0,7 procenta. Po loňské stagnaci, kdy se čísla dostala pouze na hodnotu 0,1 procenta, je to další rána nejsilnějšímu evropskému trhu.

Důvodu pro tento negativní trend je hned několik. V Německu začaly klesat ceny nemovitostí, což pozastavilo řadu developerských projektů, německý vývoj také kopíruje ten čínský, protože Peking je pro Berlín jeden z největších strategických partnerů. A navíc se na zhoršujícím se stavu ekonomiky odráží i vysoké ceny energií po upuštění od jaderné energetiky směrem k přírodním zdrojům.

Důležitým ukazatelem pro Německo, který by mohl vést k budoucímu oživení ekonomiky, je klesající inflace. Ta z loňských 5,9 procent klesla na současnou hodnotu 2,3 procenta.

Autor: Jan Skala

Související

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste