pondělí 16. září 2024

Německá AfD zaznamenává propad. Můžou za to protesty na podporu migrace

Plánované deportace problémových migrantů se obrátily proti AfD samotné. Její preference začaly klesat.

bundestag

V jaké síle zasedne AfD v Bundestagu ukáží příští volby.
Zdroj: Bundestag

  • V jaké síle zasedne AfD v Bundestagu ukáží příští volby.
  • Zdroj: Bundestag

I když se německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo AfD pohybuje na druhém místě ve volebních preferencích, její popularita začíná klesat. Alespoň tak to vyplývá z posledního předvolebního průzkumu, který straně přisoudil 21,5 procenta. Přitom v minulých měsících měla AfD šance na zisk 23 procent voličských hlasů a týdenní propad o 1,5 procenta je největší otřes, který tato strana za poslední dva roky zažila. Nejsilnější stranou stále zůstává opoziční koalice CDU/CSU, jejíž podpora se pohybuje kolem 30 procent.

I když preference AfD klesly, stále se jedná o velmi silnou stranu. Pro porovnání vládní SPD kancléře Olafa Scholze chce volit pouze 13,5 procenta voličů a Zelené dokonce jen 11.

Preference AfD klesly po víkendových protestech, kdy proti jednání strany vešly do německých ulic stovky tisíc lidí. Těm se nelíbí tvrdá rétorika vůči migrantům, kteří zaplnili Německo zejména v posledních deseti letech. Strana totiž, s poukazem na nepokoje a kriminální činnost, která jde zejména na vrub běženců z Blízkého východu a Afriky, mluví o deportacích a její členové se dokonce zúčastnili jednání v Postupimi, kde se tato otázka měla řešit. Protestující požadovali, kromě zákazu AfD, také snazší získání německého občanství pro nově příchozí lidi zejména ze zemí třetího světa a jejich větší integraci do běžného či veřejného života.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu