středa 24. dubna 2024

Němci se přidali v otázce útoků na Rusko k Britům. Amerika je proti

Německo, stejně jako Velká Británie souhlasí s tím, aby Ukrajina útočila i na ruské území. USA se proti tomuto postupu ohradily.

Scholz

Německá vláda v čele s kancléřem Olafem Scholzem ukrajinské útoky na Rusko schvaluje.
Zdroj: Flickr

  • Německá vláda v čele s kancléřem Olafem Scholzem ukrajinské útoky na Rusko schvaluje.
  • Zdroj: Flickr

Německý kancléř Olaf Scholz se připojil k vyjádření britského ministerstva zahraniční a označil útoky ukrajinských dronů na ruské území za legitimní. Prohlášení německé vlády přišlo krátce poté, co britský ministr zahraničních věcí James Cleverly prohlásil v reakci na letecký útok na Moskvu, že Ukrajina má právo se bránit. "Samozřejmě má legitimní právo tak v rámci svých vlastních hranic, ale má také právo vyvíjet sílu za své hranice, aby podkopala schopnost Ruska promítat sílu na samotnou Ukrajinu," řekl Cleverly při své návštěvě Estonska.

Opačný názor však zastávají Spojené státy, tedy tradiční spojenec Velké Británie. Na zasedání Rady bezpečnosti Bílého domu administrativa prezidenta Joea Bidena vydala zprávu, že USA rozhodně nepodporují žádné útoky na území Ruska.

Ruské hlavní město Moskva se v posledních dnech stalo terčem útoků bezpilotních letounů. Cílem se staly i nejprestižnější moskevské části jako Leninský prospekt či západní část města, kde sídlí ruská elita. Ruské ministerstvo obrany ukázalo na Kyjev jako na viníka útoků, Ukrajina se k nim ale zatím nepřihlásila.

Autor: Jan Skala

Související

skill_saw_circular_saw_cutting_blade_circular_wood_tools-1130747
Ekonomika

Poptávka je obrovská, ale chybí lidi. Zbrojaře trápí i nedostatek pracovníků

GLwknglWEAAo4jW
Krimi

Rus se vrátil domů z fronty a rozřezal přítelkyni. Části těla nacpal do kufrů

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

GL0otynbgAEHkNk
Zahraniční

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí