čtvrtek 17. října 2024

Němci chtějí, aby Scholz začal jednat s Putinem. Ten posílá zbraně na Ukrajinu

Německo by se rádo zapojilo do organizace nového mírového summitu, tentokrát i za účasti Ruska. Mezitím, ale Ukrajině dodá zbraně za 1.4 miliardy eur.

GZnDnrYXYAsWl1V

Dnes se v Německu potkal tamní kancléř Olaf Scholz s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.
Zdroj: X

  • Dnes se v Německu potkal tamní kancléř Olaf Scholz s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.
  • Zdroj: X

Německo dodá Ukrajině balík vojenské pomoci ve výši 1,4 miliardy eur. Tuto skutečnost oznámil před jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym německý kancléř Olaf Scholz, s tím, že jiný balík ve výši 600 milionů eur už Berlín směrem na východ Evropy odeslal. "Německo stále stojí pevně po boku Ukrajiny," oznámil Scholz s tím, že po Spojených státech je to právě tato západoevropská země, která na Ukrajinu posílá nejvíce zbraní a vojenského vybavení. Podle Scholze se na novém balíku pomoci budou podílet i Norsko, Belgie a Dánsko. Kancléř zároveň pohrozil směrem na Moskvu, že současnou válku Rusko nemůže vyhrát, ačkoliv letos slaví na bojištích dosud největší úspěchy.

Scholzův kabinet ale dělá i jiné kroky k dosažení míru. Německo by totiž rádo uspořádalo další summit, tentokrát však za účasti Ruska, když na první schůzku ohledně ukončení války na Ukrajině, Moskva pozvánku nedostala.

Většina Němců si také přeje, aby jejich vláda sehrála v mírovém snažení důležitou roli. Zejména většina Němců preferuje, aby kancléř Scholz zavolal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Naposledy oba politici spolu mluvili na začátku prosince 2022.

Zda Volodymyr Zelenskyj na dnešní schůzce seznámil Scholze se svým plánem, jak donutit Rusko k míru, není jasné. Navíc čáru přes rozpočet Zelenskému udělal hurikán Milton, kvůli kterému do Evropy nepřicestoval americký prezident Joe Biden, pro nehož byl ukrajinský plán určen primárně.

Autor: Jan Skala

Související

Gigafactory Tesly v Německiu
Ekonomika Elektromobily

Tesla bude mít největší výrobní závod v Německu

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici