úterý 22. října 2024

Němci by Netanjahua soudu vydali. Spojené státy však hrozí Haagu sankcemi

Přestože přístup Německa k Izraeli je kvůli dávným hrůzám holokaustu velice opatrný, nyní Berlín přiznává, že Benjamina Netanjahua by haagskému soudu vydal. Amerika však kvůli zatykači už chystá sankce.

440408373_10220555003539656_8803267015217685406_n

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí se vznikem samostatného palestinského státu.
Zdroj: Facebook/Benjamin Netanjahu

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí se vznikem samostatného palestinského státu.
  • Zdroj: Facebook/Benjamin Netanjahu

Zatykač vyžádaný hlavním prokurátorem Mezinárodního trestního soudu na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho ministra obrany Joava Galanta rozděluje svět. Zastání totiž oba politici nenašli ani u jednoho ze svých největších spojenců a potíračů antisemitismu, u Německa. To už oznámilo, že se podřídí rozhodnutí soudu a Netanjahua by k projednávání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti do Haagu vydalo. Německo se tak zjevně nepřipojilo k apelu izraelské vlády, aby vlády civilizovaných států krok prokurátora odmítly.

Proti stíhání izraelských vůdců se však postavily Spojené státy. Ty ale na rozdíl od Německa nejsou členy Mezinárodního trestního tribunálu. Americký prezident Joe Biden označil zatykač za nehoráznost, podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena zase může takový krok ohrozit snahy o urovnání konfliktu v Pásmu Gazy. Zároveň sdělil, že na základě vydání zatykače chtějí Státy jednat o sankcích vůči haagskému mezinárodnímu tribunálu.

Americký názor zastává i český premiér Petr Fiala (ODS), který zatykač na lídry Izraele označil za děsivý. Naopak například Belgie jej vítá.

Autor: Jan Skala

Související

GacU2BIbEAI0rOm
Krimi

Vražedná střelba otřásla severem USA. 15letý chlapec vystřílel rodinu

EA-18G Growler
Zahraniční

Stíhačka se zřítila v USA. Našly se ostatky dvou členů posádky

us-flag-7182840_640
Zahraniční Zajímavosti

Vzácná kopie americké ústavy se prodala za stovky milionů

SoI-War_23-11-02_IDF_01-03
Zahraniční

Izrael stanovil podmínky pro konec války v Libanonu. Pro svět jsou nepřijatelné