pátek 5. prosince 2025

Některá éčka můžou být pro děti riziková. Odborníci radí sledovat složení potravin

Podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu je většina éček v potravinách bezpečná, na určité skupiny však mohou být děti citlivější – zejména barviva, zvýrazňovače chuti a dusitan.

mražené jídlo

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Za nejproblematičtější experti označují syntetická barviva, která se objevují v bonbonech, polevách nebo limonádách – například tartrazin E102 či barviva E110, E122 a E124. U některých dětí se podle odborných posudků může zvýšit neklid nebo zhoršit projevy hyperaktivity. Další často kritizovanou látkou je dusitan sodný E250 v uzeninách, který není vhodný pro častou dětskou konzumaci. Opatrnost doporučují specialisté i u glutamátu E621 a aspartamu E951.

Riziková éčka se nejčastěji skrývají v levných uzeninách, instantních polévkách, ochucených jogurtech, žvýkačkách, sladkostech a barevných nápojích. Podle nutričních expertů platí jednoduché pravidlo – čím kratší složení na obalu, tím menší zátěž pro organismus dítěte.

Zdravotníci proto doporučují omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny a volit ty čerstvé.

Autor: Sandra Tušková

Související

léky
Zahraniční Zdraví

Evropské lékárny hlásí klid. Zásoby antibiotik jsou stabilní

HIV
Zdraví

Evropa nezvládá včasné odhalení HIV. Virus se šíří tiše dál

potraviny
Domácí

Češi jí víc masa, sýrů a zeleniny, pijí míň alkoholu

Ilustrační obrázek
Zdraví

Alzheimerova choroba není demence