Některá éčka můžou být pro děti riziková. Odborníci radí sledovat složení potravin

Podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu je většina éček v potravinách bezpečná, na určité skupiny však mohou být děti citlivější – zejména barviva, zvýrazňovače chuti a dusitan.

mražené jídlo

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Za nejproblematičtější experti označují syntetická barviva, která se objevují v bonbonech, polevách nebo limonádách – například tartrazin E102 či barviva E110, E122 a E124. U některých dětí se podle odborných posudků může zvýšit neklid nebo zhoršit projevy hyperaktivity. Další často kritizovanou látkou je dusitan sodný E250 v uzeninách, který není vhodný pro častou dětskou konzumaci. Opatrnost doporučují specialisté i u glutamátu E621 a aspartamu E951.

Riziková éčka se nejčastěji skrývají v levných uzeninách, instantních polévkách, ochucených jogurtech, žvýkačkách, sladkostech a barevných nápojích. Podle nutričních expertů platí jednoduché pravidlo – čím kratší složení na obalu, tím menší zátěž pro organismus dítěte.

Zdravotníci proto doporučují omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny a volit ty čerstvé.

Autor: Sandra Tušková

Související

eRecept
Domácí Vánoce

Jak na eRecept přes svátky?

africká žena
Zahraniční Zdraví

Polovina světa je bez základní péče

obchod
Domácí

Potraviny konečně levnější? Vláda slibuje zásadní změny, ale experti varují

Tenis ilustrační.
Tenis

ATP přichází s novou ochranou hráčů proti extrémním vedrům