čtvrtek 19. září 2024

Nekrmte divoká zvířata, nabádá Statní veterinární správa

Krmení od lidí je pro volně žijící zvířata značně rizikové. Především je to problém u šelem.

Liška obecná

Liška obecná
Zdroj: Pixabay

  • Liška obecná
  • Zdroj: Pixabay

Krmení volně žijící zvěře nepřináší nic dobrého. Lidé si často neuvědomují důsledky, které jejich počínání zvířatům přináší. Krmení může zvířatům způsobit zdravotní problémy způsobené nevyváženou stravou, zvyšuje riziko šíření infekce a může ve zvířatech vyvolávat ztrátu přirozeného chování i agresivitu.

Zvláště u lišek je krmení problematické. „V souvislosti s liškami je na místě zmínit riziko vztekliny. Česká republika je sice od roku 2004 oficiálně mezinárodně uznaná jako země prostá této nákazy. V řadě dalších zemí, mimo jiné v sousedním Polsku se však tato pro člověka smrtelně nebezpečná nákaza stále vyskytuje,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Turisté krmili lišky například v Krkonoších, což veterinární správa značně kritizuje. „Krmit divoká zvířata, ba dokonce šelmy, není v pořádku. Situace na Tvarožníku v Krkonoších se vyhrotila v okamžiku, kdy liška poškrábala malé dítě, které ji krmilo. S ohledem na podezření z nakažení vzteklinou musela být liška odlovena, aby testy potvrdily či vyvrátily možnou nákazu,“ uvedl Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku.

Státní veterinární správa uvádí, že důsledky nekontrolovaného krmení se neprojeví okamžitě, ale až dlouhodobě. Nedostatek vyvážené stravy může způsobit obezitu nebo podvýživu a zdravotní problémy. Volně žijící zvířata mají tendenci využívat nejjednodušší dostupný zdroj potravy. Mláďata, která jsou od útlého věku krmena lidmi, se nemusí naučit lovit nebo vybírat si správnou potravu, což může způsobit hladovění.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SVSČR

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru