středa 26. června 2024

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto

ČEZ získal titul nejvýznamnějšího plátce daně za rok 2023.

ČEZ

Ilustrační foto.
Zdroj: cezesco.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: cezesco.cz

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství dnes slavnostně ocenily nejlepší plátce daně z příjmů právnických osob ve 22. ročníku. ČEZ získal titul nejvýznamnějšího plátce daně za loňský rok. Druhé místo v žebříčku obsadila Škoda Auto, zatímco třetí místo patřilo energetické společnosti EP Commodities. Seřazení podle odvedených plateb daně z příjmů právnických osob do veřejných rozpočtů za rok 2023 určilo pořadí oceněných firem.

Pro získání ocenění TOP20 musely firmy odvést do veřejných rozpočtů za dani z příjmů právnických osob přibližně jednu miliardu korun. Některé společnosti tuto částku dokonce překročily. ČEZ odvedl 24,5 miliard korun. Následovala Škoda Auto s 5,5 miliardami, EP Commodities se 4,5 miliardami, Komerční banka se 4,4 miliardami a Česká spořitelna s 3,4 miliardami.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zdůraznil potřebu investic do modernizace finanční správy, aby byly digitální služby pro poplatníky přívětivější a efektivnější. Finanční správa loni vybrala na daních celkem 1 209,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o více než pětinu. Z toho částka z daně z příjmů právnických osob činila 304,1 miliardy korun, což je nárůst o třetinu oproti předchozímu roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

cows_dairy_cows_milk_food_eat_grass_cow_animal-569088
Zahraniční

Dánští zemědělci budou platit vyšší daně. Krávy produkují moc metanu

money_currency_czech_koruna-748322
Ekonomika

ČEZ dá státu 19 miliard na dividendách, Mezi ostatní akcionáře rozdělí 9 miliard

peníze
Ekonomika

Inflace v Česku opět klesla

Budova Komerční banky na Václavském náměstí.
Domácí

Pražští radní schválili koupi budovy Komerční banky za 3,5 miliardy