pondělí 1. července 2024

Nejvyšší životní náklady platí obyvatelé New Yorku a Singapuru

Nejdražšími městy jsou New York a Singapur, životní náklady ale rostou celosvětově.

New York

New York je v čele žebříčku poprvé
Zdroj: Pixabay.com

  • New York je v čele žebříčku poprvé
  • Zdroj: Pixabay.com

Nejdražší životní náklady mají obyvatelé New Yorku, který se letos poprvé dostal do čela žebříčku každoročně sestavovaného analytickou spolenčností Economist Intelligence Unit. O pozici se dělí se Singapurem, který je naopak tradičním lídrem, za deset let se na vrcholu objevil už osmkrát.

Loňský „vítěz“ Tel Aviv klesl na bronzovou příčku. Životní náklady ve velkých městech navíc za minulý rok vzrostly globálně, a to více než o osm procent. Vinu analytici kladou válce na Ukrajině a také porušeným dodavatelským řetězcům kvůli pandemii covidu. Z běžných komodit pak nejvíce zdražoval benzin.

Válka na Ukrajině, západní sankce vůči Rusku a čínská politika nulového covidu způsobily problémy v dodavatelském řetězci, které v kombinaci s rostoucími úrokovými sazbami a změnami směnných kurzů vedly k celosvětové krizi životních nákladů. Její dopad je jasně patrný z letošního indexu, kdy průměrný nárůst cen ve 172 městech zahrnutých do našeho průzkumu byl nejsilnější za posledních 20 let,“ uvedla Upasana Dutt, která má průzkum na starosti.

Očekáváme, že v příštím roce se ceny začnou snižovat s tím, jak se začnou uvolňovat překážky v zásobování a zpomalující se ekonomiky budou působit na spotřebitelskou poptávku,“ dodala.

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

profimedia-0885123837
Zahraniční

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný