čtvrtek 4. července 2024

Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodla Sněmovna

Sněmovna schválila zrušení plánovaného vzniku Nejvyššího stavebního úřadu i dalších podřízených krajských poboček. Stavební úřady tak zůstanou podle nově schválené novely stavebního zákona dál pod dohledem jednotlivých obcí.

Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna.
Zdroj: Facebook Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

  • Poslanecká sněmovna.
  • Zdroj: Facebook Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Schválená novela stavebního zákona tak ve své nové podobě zachovává 694 nynějších stavebních úřadů v obcích. Nově by se měla zrychlit a zjednodušit stavební řízení díky zefektivnění průběhu procesu a snadnějšímu získání stavebního povolení. Umožnit to má postup, kdy stavební úřad sám obešle ostatní dotčené úřady a získá jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku.

Vzniknout má také Dopravní a energetický stavební úřad, který bude podřízený Ministerstvu dopravy. Na starosti bude mít hlavně dopravní a energetické stavby.

Sněmovna při schvalování mimo jiné rozhodla, že města Plzeň a Liberec nedostanou možnost vydávat své vlastní stavební předpisy. Tato možnost zůstane zachována pouze Praze, Brnu a Ostravě.

Novelu dostane k projednání Senát, následně ji musí podepsat prezident.

Se vznikem státní stavební správy a přechodem stavebních úřadů pod stát počítal nový stavební zákon z roku 2021, který prosadila tehdejší vláda Andreje Babiše. Tehdejším opozičním stranám, které nyní tvoří vládní koalici, se ale vznik nového státního úřadu nelíbil a rozhodly se ho zrušit.

Autor: HT

Související

envelopes-6134807_1280
Domácí

Brno otevře centralizovaný stavební úřad, počítače z ministerstva ještě nedorazily

Ústí_nad_Labem,_Hotel_Máj_(008)
Domácí

Ústí nad Labem chce zbourat bývalý luxusní hotel. Dnes v něm spí bezdomovci

Srubec
Domácí

Srubec na obchvat čeká desítky let. Akci nyní zastavili sami obyvatelé

Roklanská chata
Domácí

Co bude s Roklanskou chatou? Zachránit ji chce petice i politici