pondělí 20. května 2024

Nejvyšší soud zrušil rozsudky nad dvěma charisty. Teď mohou žádat odškodné

O odškodné mohou požádat dva chartisté za neoprávněné věznění. Za lepší důchod jednoho z nich před úřadem vlády nedávno protestovali dva jiní disidenti.

profimedia-0393444871

Karel Soukup je řazen k československému undergroundu.
Zdroj: Profimedia

  • Karel Soukup je řazen k československému undergroundu.
  • Zdroj: Profimedia

Jako politicky motivovaný označil Nejvyšší soud verdikt z roku 1980, který na deset měsíců poslal do vězení disidenta a signatáře Charty 77 Karla Soukupa za to, že po svatbě v hospodě v Ryjicích na Ústecku zpíval vulgární písně. Nejvyšší soud označil tehdejší rozhodnutí za politické a takové, jaké by v demokratickém zřízení nikdy nikoho nemohlo poslat za mříže. Spolu se Soukupem se očištění dočkal také další signatář Charty 77 Jindřich Tomeš, který za ryjický případ skončil na rok za mřížemi. V případě Soukupa soud vyslyšel stížnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), v případě Tomeše projevil vlastní iniciativu.

Oba disidenti nyní mohou po českém státu žádat odškodné za nespravedlivé uvěznění. Zejména u Soukupa, který se jako písničkář řadí k československému kulturnímu undergroundu, by mohlo znamenat zlepšení tíživé finanční situace, kvůli které protestovali před sídlem vlády v listopadu další dva bojovníci proti komunismu Jiří Gruntorád a John Bok.

Soukupa a Tomeše nespojuje jen uvěznění v ryjickém případě. Oba byli po propuštění v hledáčku Státní bezpečnosti a oba v roce 1982 opustili Československo. Soukupa k emigraci donutili komunisté při akci Asanace, Tomeš za hranice uprchl pod falešnou identitou.

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Hudba

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství