pondělí 16. září 2024

Nejvyšší budova světa bude tisíc metrů vysokou baterií

Měla by to být nejvyšší budova světa, která předčí i známý Burdž Chalífa s výškou 828 metrů. A navíc, kromě toho, že se v ní bude bydlet i pracovat, má mít zásadní funkci: Půjde o obří baterii.

69d2b590-a57d-4da8-935d-d8383dfe3671

Mrakodrap má být obří baterií.
Zdroj: Energy Vault

  • Mrakodrap má být obří baterií.
  • Zdroj: Energy Vault

Až tisíc metrů vysoká může být stavba, která bude kombinací bydlení, kanceláří a baterie. Podle energetické společnosti Energy Vault z Kalifornie a architektonické firmy SOM z New Yorku se bude jednat o obří gravitační sklad energie o kapacitě několika gigawatthodin, který bude napájet stavbu i sousední budovy. Technologie skladování energie bude založená na gravitaci. Mrakodrap bude využívat motor poháněný elektřinou ze sítě ke zvedání obřích bloků v okamžiku, kdy je poptávka po energii nízká. V případě vysoké poptávky se bloky spustí dolů a uvolní energii, která se přemění na elektřinu.

Vysoké budovy jsou specialitou SOM. Navrhl newyorské One World Trade Center, chicagskou Willis Tower, dříve známou jako Sears Tower, a nejvyšší mrakodrap světa, Burdž Chalífa v Dubaji, který je vysoký 828 metrů.

Gravitační skladování energie využívají už například přečerpávací vodní elektrárny. Turbíny čerpají mimo špičku vodu z níže posazené nádrže do té, která je výš. Když poptávka po energii vzroste, voda se uvolní a protéká turbínou vyrábějící elektřinu. Vyžaduje to ale kopcovitý terén a hodně prostoru. Mrakodrap s pohyblivými bloky by mohl problém vyřešit.

Společnost Energy Vault už dokončila projekt v Číně, který je podle ní prvním komerčním gravitačním systémem na světě bez přečerpávání vody. 150 metrů vysoká budova má skladovací kapacitu sto megawatthodin, vznikla jakop sklad energie a nemá prostor pro nájemníky.

Související

Empire State Building
Světové dny Architektura

Den mrakodrapů

1721392903_2Ostrilova_ulice_VizualizaceAIDESIGN_2.jpg
Domácí

Věžák hrůzy v Ostravě změní proslulá architektka k nepoznání

home_gallery-14-1260x709.jpg
Ekonomika

V Řecku roste město budoucnosti. Obří projekt spolkne osm miliard dolarů

Bez názvu
Ostatní

Od luxusních aut k rezidenci. Aston Martin nabízí byty za miliardy