pátek 18. října 2024

Nejvíce mladých se hlásí k ODS i Pirátům. Nejpočetnější jsou stále komunisté

ODS mezi mladými táhne a proto se členská základna této strany omlazuje. Mizivý zájem o vstup do politiky zaznamenává koaliční TOP 09.

front-page

ODS je pro mladé lidi nejlákavější stranou.
Zdroj: Mladá ODS

  • ODS je pro mladé lidi nejlákavější stranou.
  • Zdroj: Mladá ODS

Přestože platí, že politické strany se potýkají spíše s odlivem své členské základny, mladá generace ukazuje, že jí politika není lhostejná. Nejvíce se totiž zajímá o vládního lídra, stranu ODS, která má vlastní kliku, Mladou ODS, která zaznamenává nárůst členské základny. Za první pololetí letošního roku si přihlášku do ODS podalo 600 mladých lidí. Ovšem i přesto počet členů této strany také klesá a aktuálně má partaj Petra Fialy lehce před 11 tisíc členů. Před rokem tomu bylo o 500 více.

Naopak Pirátům se základna mírně rozrůstá, přestože oproti tradičnějším stranám mají mnohem méně členů, lehce přes 1200. Za rok si však přihlášku k nim podalo necelých 300 zejména mladých lidí. Nováčci mají zájem i o vstup k hnutí STAN a SPD, přestože počet členů i těmto stranám klesá.

S úbytkem se tradičně potýkají lidovci a komunisté, jako dvě člensky nejsilnější strany na tuzemské politické scéně. Jak uvádí vedení KSČM, nový příznivci se jim začali hlásit po úspěšných eurovolbách, ale kvůli vysokému věku strana ročně přijde zhruba o dva a půl tisíce lidí. Stále jich však má bezmála 20 tisíc.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0922900656
Domácí

Jurečka slízl Fialovu smetanu. Jeden z nejlepších ministrů vůbec, řekl premiér

Bohuslav Svoboda.
Domácí

Primátor sepsul za kauzu v dopravním podniku Piráty

460639979_897977878859559_290651756217140698_n
Domácí

Lidovci míří na Olomouc. Tam se rozhodne o soudu strany i koalice

marian-jurecka-marketa-pekarova-adamova-a-petr-fiala-spolu-1
Domácí

Půjdou SPOLU zase spolu? Připravenou smlouvu o koalici může pohřbít Jiří Čunek