úterý 22. října 2024

Nejvíce boháčů žije v New Yorku, Moskva chudne

Nejvíc bohatých lidí žije v USA, bohatství se rychle hromadí i v čínských městech. Špatně si pochopitelně vede Moskva.

Chang-čou

Čínské Chang-čou
Zdroj: Pixabay.com

  • Čínské Chang-čou
  • Zdroj: Pixabay.com

Navzdory globálním ekonomickým potížím se na světě najdou místa, kde bohatství roste. Nejvíce boháčů v minulém roce přibylo ve městě Chang-čou na jihovýchodě Číny, kde na konci roku žilo přes 34 tisíc dolarových milionářů. Na vrchu žebříčku se objevují i další čínská města, ale také oblasti v USA, jako hlavní město Texasu Austin, který profituje hlavně z růstu technologického sektoru. Vyplývá to z průzkumu investiční a poradenské firmy Henley & Partners.

Největší počty dolarových milionářů si ale vesměs udržují stálice, od předminulého roku se totiž první šestice nezměnila. Nejbohatším městem je nadále New York, kde sídlí na 340 tisíc milionářů a skoro 60 miliardářů. „Je finančním centrem USA a nejbohatším městem na světě. Sídlí zde také dvě největší burzy na světě,“ uvádí zpráva. Následuje ho Tokio, oblast San Francisca a Sillicon Valley, jediné evropské město Londýn, pak Singapur a Los Angeles. Podle šéfa společnosti Juerga Steffena sedm z deseti měst, kde žije nejvíc boháčů, aktivně podporuje příchod podnikatelů a investorů ze zahraničí.

Výrazně si pohoršila Moskva, kde počet boháčů pokles bezmála o polovinu, podobně i Petrohrad. Důvody není třeba vysvětlovat. Ve statistice ztrát se ale objevil i Londýn, nejspíše kvůli dopadům pobrexitového vývoje. Pozice britského hlavního města přesto zůstává silná. „V roce 2000 byl Londýn městem s největším počtem milionářů na světě, ale za posledních 20 let se v žebříčku propadl. Přesto se v Londýně stále nacházejí jedny z nejexkluzivnějších rezidenčních předměstí na světě,“ dodávají analytici.

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

profimedia-0919230757
Zahraniční

Bangladéš zdecimovala druhá povodňová vlna. Zničila rýžová pole

peníze
Ekonomika

Padělaných peněz v Česku ubylo