pátek 19. dubna 2024

Nejvíc turisty láká lanovka na Petřín, zoologické zahrady a aquaparky

Víc než 1,7 milionů lidí loni jelo lanovkou na Petřín, která se stala vůbec nejnavštěvovanějším turistickým cílem roku 2022. Táhnou také zoo nebo aquaparky.

Pražský hrad

Pražský hrad.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pražský hrad.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Do první desítky se probojoval také zoo v Praze, Ostravě a Zlíně, Safari Park v Hradci Králové, aquaparky v Čestlicích a Pasohlávkách, Pražský hrad a hrad Špilberk a Dolní Vítkovice v Ostravě.

„Zoologické zahrady hrály loni prim, co se týče turistů, v celkem osmi ze čtrnácti krajů. Konkrétně v Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém, Plzeňském, na Vysočině, Ústeckém a ve Zlínském kraji,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget a dodává: „V této souvislosti se dá říct, že určitou raritou je vítězství lánové dráhy na Petřín v Praze, byť v našem přehledu čelní příčku drží už po několikáté. A také Sky Bridge 721 na Dolní Moravě v Pardubickém kraji. I když u nejdelšího visutého mostu pro pěší na světě se rovněž o velké překvapení nejedná. Jednak proto, že jde o skutečně světový unikát a také díky intenzivní prezentaci po celém světě.“

Pražský hrad si prohlédlo 1,4 milionu návštěvníků, hrad Špilberk v Brně přilákal 607 tisíc turistů.

Průzkum sleduje také sdružené turistické cíle, které se prezentují pod jednou značkou. Loni mezi nimi vedly Dolní Vítkovice a Landek Park Ostrava, druhá příčka patřila Muzejnímu komplexu Národního muzea a třetí pak Dinoparku v Plzni.

Související

hjt
Domácí

Dalekohled dostane do kopule hvězdárny na Petříně těžká technika

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary

turistika ČR
Domácí Příroda

Ministerstvo nalije miliony do zaostávajících regionů na podporu turismu