pondělí 20. května 2024

Největšími slídily jsou Microsoft, seznam.cz a Nejvyšší správní soud

Big Brother Awards – anticeny pro největší slídily letos získal také ministr Martin Jurečka. Pozitivní cena pak putuje ke spolku NoLog.

notebook

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

V kategorii Dlouhodobý slídil zvítězil Microsoft za dlouhodobý netransparentní masivní sběr uživatelských dat. Porota zejména vypíchla přístup společnosti ke sběru osobních údajů o uživatelích v souvislosti s on-line školní výukou. Firma velmi netransparentně shromažďuje údaje o žácích i učitelích včetně obsahů e-mailů, dokumentů nebo prezentací a tyto údaje pak v rozporu s legislativou předává do USA.

Cenu pro Firemního slídila získala společnost Seznam.cz za sběr dat, kterého dosahuje záměrným matením uživatelů. Porota se konkrétně zaměřila na problematické nastavení odhlašování z účtu u Seznamu. Tlačítko Odhlásit se totiž uživatele fakticky neodhlásí, a dál se shromažďují jeho osobní údaje. Aby tomuto uživatel zabránil, musí zmáčknout tlačítko Zapomenout uživatele.

„Nastavení Seznamu považujeme za příklad takzvaného temného vzorce, tedy záměrného matení uživatelů,“ uvedl Jan Vobořil z pořádající organizace IuRe.

Úřední slídil je Nejvyšší správní soud a jeho 9. senát za připuštění finančních úřadu k datům ze silničních kamer. Senát se vůbec nevěnoval otázce oprávněnosti existence celého systému Automatické kontroly vozidel. „Stovky kamer každý den fotí napříč republikou projíždějící auta a řidiče, kteří se ničeho nedopustili, a ukládají tyto záznamy spolu s automaticky rozpoznanou SPZ v databázi,“ vysvětlil Vobořil.

Vítězem Výroku Velkého bratra se stal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který přišel s nápadem na automatické odebírání sociálních dávek v návaznosti na školní absenci dětí a neplacení pokut. „Úřednice pak tomu člověku může říct ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo‘,“ řekl Jurečka. Podle porotců by se něco tak citlivého jako je odebírání sociálních dávek delegovalo na automatické rozhodování bez jasně definované odpovědnosti.

Pozitivní cenu získal NoLog za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji.

Související

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

Intel
Zahraniční Technologie

Čína se zbavuje amerických čipů ve vládních počítačích

Microsoft
Ekonomika Technologie

Microsoftu sice klesá zisk, ale díky investicím do AI mu roste cena akcií

Microsoft
Zahraniční Věda

Umělá inteligence pomohla najít látku, která může snížit spotřebu lithia