středa 18. září 2024

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Česká Radiokomunikace podepsaly memorandum o porozumění na výstavbu nového datového centra v Zbraslavi. Tento projekt má za cíl stát se největším technologickým hubem ve střední a východní Evropě.

data

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a společnost České Radiokomunikace (CRA) podepsaly memorandum o výstavbě nového datového centra v Zbraslavi. Tento projekt má za cíl vytvořit největší technologický hub ve střední a východní Evropě, který posílí digitální infrastrukturu v Česku a podpoří rozvoj AI technologií a digitalizaci státní správy a firem.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela uvedl, že nová datová infrastruktura bude klíčová pro podporu inovací a podnikání v digitálním věku. Projekt přispěje k posílení Česka jako technologického lídra a zvýší bezpečnost dat. „Moderní datové centrum pomůže posílit českou ekonomiku a technologickou pozici země,“ dodal Síkela.

Generální ředitel CRA Miloš Mastník ocenil zájem státu o projekt a zdůraznil, že nové datové centrum přivede do Česka společnosti, které dosud nemohly využívat datacentra z důvodu kapacitních omezení. Projekt je zaměřen nejen na technologický rozvoj, ale i na udržitelnost a ekologii.

Plánované datové centrum bude stát přibližně dvě miliardy korun a mělo by být dokončeno do dvou let od získání stavebního povolení v jarních měsících roku 2025. Bude zcela zásobováno obnovitelnou energií a splní vysoké bezpečnostní standardy.

Autor: Šimon Mitro

Související

čtení
Světové dny Knihy

Den e-knih

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi