čtvrtek 19. září 2024

Největší sympatie mají Češi ke Slovákům a Rakušanům

Rusové jsou nejméně oblíbeným národem Čechů. Raději než Poláky mají Češi Rakušany.

Slovensko

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Podzimní průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se zabýval vztahem Čechů k okolním národům. Ze šetření vyplývá, že nejvřelejší vztah mají Češi ke svým bratrům, Slovákům. Ty ohodnotili průměrnou známkou 1,8. Hodnocení probíhá jako ve škole, kdy 1 je nejlepší a 5 nejhorší. Na druhém místě se umístili Rakušané se známkou 2,07, následovaní Poláky s 2,27.

Více než polovina respondentů vyjádřila vysoké sympatie, tedy udělila známku 1, také zemím Velká Británie (2,39), Francie (2,43) a Německo (2,54). Američané získali od Čechů trojku, čímž se zařadili za Maďary se známkou 2,66. Nejhůře se v průzkumu umístilo Rusko (3,98) a Čína (3,49).

Z průzkumu dále vyplývá, že s rostoucím věkem se mění postoje. Sympatie k Maďarsku a Rusku rostou, zatímco k USA, Velké Británii a Německu klesají. Se zvyšujícím se stupněm vzdělání rostou sympatie k Izraeli, USA a Ukrajině, ale klesají vůči Číně, Maďarsku a Rusku.

Srovnání s předchozími lety ukazuje, že hodnocení se zhoršilo zejména u Ruska, kde došlo k výraznému poklesu sympatií. Ukrajina, USA a Maďarsko také zaznamenaly výrazné zhoršení v posledním období.

Autor: Šimon Mitro

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

hospoda
Domácí Pivo

Češi si cení hospod jako míst pro setkávání

Městská hromadná doprava
Domácí

Češi nejsou ochotní do práce dojíždět víc než hodinu