pátek 19. dubna 2024

Největší přehrada světa. Před 20 lety se začaly napouštět čínské Tři soutěsky

Stavba přehrady Tři soutěsky na čínské řece Jang-c´-t´jang zničila miliony životů tamních obyvatel. Před dvaceti lety se toto obří vodní dílo začalo napouštět.

Tři soutěsky

Přehrada Tři soutěsky má na délku přes 600 kilometrů
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Přehrada Tři soutěsky má na délku přes 600 kilometrů
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Chlouba moderní Číny. Největší přehrada, největší betonová stavba planety a největší vodní elektrárna. To všechno je přehrada Tři soutěsky na řece Jang-c´-t´jang. Přesně před dvaceti lety, 1. června 2003, ač ještě nebyla stavba zcela dokončená, se toto vodní dílo začalo napouštět. Pro čínské představitelé se jednalo o akt vítězství, který následně značně proprali ve své propagandě. Pro obyčejné lidi žijící poblíž šlo doslova o katastrofu. Kolem milionu a půl lidí se muselo vystěhovat ze svých domovů a ze slibů, že se o ně stát postará, se splnila sotva polovina.

Přesídlení lidé, jejichž domovy zaplavila voda, dostali sice kompenzace, ty jim však sotva stačily na pořízení nového bydlení ve vzdálených oblastech a bez záruky pracovního uplatnění. Kvůli tomu se v Číně i v zahraničí začalo protestovat, ale nebylo to nic platné.

Náklady na stavbu byly oproti plánu osmi miliard dolarů více než čtyřnásobné a přesáhly v přepočtu 700 miliard korun. Navíc v roce 2007 čínská vláda přiznala spojitost mezi sesuvy půdy a stavbou přehrady. Kvůli tomu se musely přesídlit další čtyři miliony obyvatel. Navzdory všemu považuje čínská vláda stavbu přehrady Tři soutěsky za obrovský úspěch.

Autor: Jan Skala

Související

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír

Ford Mustang z roku 1964
Zahraniční Výročí

Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars

Čína
Ekonomika

Čínská ekonomika roste nad očekávání