neděle 6. října 2024

Nejtemnější chvilka tuzemského hokeje. Před 73 lety začal proces s mistry světa

Hlavou vykonstruovaného procesu se stal brankář Bohumil Modrý. Místo slibné kariéry v NHL skončil stejně jako jeho spoluhráč v uranové dole.

Czech_ice_hockey_players_plaque

Pamětní deska na zdi restaurace, která se stala jejich zkázou.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pamětní deska na zdi restaurace, která se stala jejich zkázou.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na začátku všeho bylo rozhodnutí britských úřadů neudělit vízum dvěma rozhlasovým komentátorům, kteří se měli zúčastnit mistrovství světa v Londýně. Právě na něm v březnu 1950 měla československá hokejová reprezentace ohajovat zlaté medaile ze šampionátu ve Stockholmu. Verdikt britských úřadů natolik popudil české politické špičky, že smetly ze stolu jakoukoliv účast na britském šampionátu a znemožnili československým hokejistům vycestovat. Úřadující mistry světa to pochopitelně popudilo a když pak 13. března 1950 vypili několik piv a rumů v Restauraci U Herclíků, začala se společností šířit silně protistátní a protikomunistická nálada. Kolem 21. hodiny do sálu napochodovali příslušníci StB, což znamenalo okamžitý konec slavné éry československého hokeje.

Zadání bylo jasné. S hokejisty se měl připravit monstrproces ve stylu velkých moskevských soudů třicátých let. Za hlavu spiknutí, které podle spisu mělo směřovat k emigraci, byl označený brankář Bohumil Modrý, i když v inkriminovaný večer U Herclíků nebyl. Mezi zadrženými byl také Vladimír Kobranov, který se v restauraci zdržel jen krátce a vedení protistátních řečí se neúčastnil.

Proces trval pouhé tři dny. 7. října 1950 vynesl soud drakonické tresty, Bohumil Modrý dostal 15 let vězení, Augustin Bubník o rok méně, Stanislav Konopásek 12 let a Václav Roziňák a Vladimír Kobranov po deseti letech. S nižšími tresty pak odešla ze soudní síně ještě šestice dalších hokejistů. Všichni pak přes plzeňskou věznici Bory putovali do uranových dolů. Na svobodu se dostali až v roce 1955, kdy jim prezident Antonín Zápotocký udělil milost.

Skoro všichni odsouzení se k hokeji po svém propuštění vrátili. Jedinou výjimkou byl Bohumil Modrý, který vyšel z uranového lágru s tak podlomeným zdravím, že pár let poté zemřel na následky radioaktivního ozáření.

Autor: Jan Skala

Související

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

profimedia-0896403770
Krimi

Kuchár Jožko dostal výjimečný trest. Za pitvu své přítelkyně si odsedí 23 let

soudce
Krimi

Muž dostal šest let za znásilnění nevlastní dcery. Je to komplot, bránil se

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty