úterý 17. září 2024

Nejstarší pandí matka přivedla na svět v Číně dvojčátka

V Hongkongu se narodila vymodlená mláďata pandy velké. Samička přivedla na svět po letech snahy svá první mláďata. Ve svém věku se stala jednou z nejstarších matek ve zvířecí říši.

left-twin-girl-right-twin-boy

Samička a sameček - mláďata Ying Ying a Le Le.
Zdroj: Ocean Park Hong Kong

  • Samička a sameček - mláďata Ying Ying a Le Le.
  • Zdroj: Ocean Park Hong Kong

Dva malé růžové uzlíčky přivítala na svět hongkongská zoo náležící k zábavnímu parku Ocean Park. Samice Ying Ying se konečně stala po mnoha potratech a neúspěšných pářeních se svým mnohaletým partnerem Le Le matkou. Ve věku 19 let je z ní tak nejstarší známá pandí prvorodička na světě. V přepočtu na lidský věk oslavila již své 57. narozeniny. „Toto narození je skutečnou raritou, zvláště vezmeme-li v úvahu, že Ying Ying je nejstarší panda velká v historii, která poprvé úspěšně porodila,“ sdělil park ve svém prohlášení. 

Chov a rozmnožování pand velkých je velmi složitý a dlouholetý proces. Samice má za celý rok jen jedno plodné období, které trvá jeden až tři dny. Narození malé samičky a samečka, kteří váží jen něco přes sto gramů, je tak obrovským úspěchem. Návštěvníci si na ně ještě pár měsíců počkají. Zaměstnanci zoo jim věnují maximální intenzivní péči. „Obě mláďata jsou v současné době velmi křehká a potřebuj čas na stabilizaci, zvláště pak samička, která má po narození nižší tělesnou teplotu a nižší příjem potravy,“ dodal mluvčí parku.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Ocean Park Hong Kong, The Korea Times

Související

panda
Zahraniční Fauna

První pandy po 21 letech. San Diego přivítalo čínský poklad

Xiao_Liwu_im_San_Diego_Zoo_-_Foto_3
Ostatní Video

Největší nemotorové zvířecí říše: Nešikovné pandy velké fascinují svět

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

profimedia-0877527823
Zahraniční

Monstrproces v Hongkongu: Soud osvobodil dva ze 47 obžalovaných