sobota 5. října 2024

Nejstarší obyvatel Nového Zélandu je sameček hatérie Henry, je mu 130 let

Má tři oči, dvě běžné a jedno speciální na detekci světla na temeni. Společnost mu dělají dvě třičtvrtě století staré partnerky Lucy a Mildred. Nejstarší žijící živočich Nového Zélandu stovku nejspíš oslavil před více než čtvrt stoletím.

37025624522_627795169f_c

Hatérie Henry.
Zdroj: Invercargill City Council

  • Hatérie Henry.
  • Zdroj: Invercargill City Council

Se svým věkem, který biologové odhadují na 110 až 130 let, je pravděpodobně nejdéle žijící hatérií na zemi. Díky svému stáří se může pochlubit i pozicí nejstaršího obyvatele Nového Zélandu. Jeho vysoký věk však není nic zvláštního. Hatérie, které jsou unikátními a endemickými plazy Nového Zélandu, což znamená, že nikde jinde se nenachází, se dožívají i dvou set let. Plné váhy jednoho kilogramu a délky kolem půl metru dosahují až ve věku 35 let. Pohlavní dospělosti pak kolem stovky. I když vypadají jako ještěrky, nejsou jimi, jedná se o jediné přeživší z plazího řádu Sphenodontia, který žil na naší planetě společně s dinosaury.

Henry toho za svůj dlouhý život zažil již mnoho. Do svých zhruba osmdesáti let žil ve volné přírodě. Poté ho v roce 1970 převezli do veřejného výběhu ve městě Invercargill. Prvních čtyřicet let žil sám, protože byl k samičkám hatérií nepřátelský. V roce 2007 podstoupil operaci nádoru a jeho osobnost se náhle změnila. Krátce na to se stal poprvé otcem.

Hatérie žijí jen na Novém Zélandu

Hatérie nepatří mezi ještěry. Odlišují se od nich výrazně kratšíma nohama, výraznýma tmavýma očima, bílými výrůstky na hlavě a hřbetě. Jejich hlava má zobákovitý útvar. Mají zachované některé primitivní znaky: zuby jsou srostlé s čelistmi, na břiše a krku se nachází zbytky žeber a má poměrně dobře vytvořený parietální otvor s temenním okem a alespoň v mládí jím vidí.

Hatérie jsou dlouhověké, dožívají se až dvou set let Živí se hmyzem a jinými bezobratlými živočichy. Aktivní jsou především v noci. Mají tak pomalý metabolismus, že dokáží zadržet dech až na hodinu.

Samice klade až 15 vajíček s bílou skořápkou. Mláďata se líhnou za 13 až 15 měsíců. Zajímavé je soužití hatérie s ptáky buřňáky, kteří hnízdí v norách, ve kterých žije i hatérie.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

6939358193_3c0c7eb0cc_c
Cestování

Nový Zéland téměř trojnásobně zvyšuje vstupní poplatek pro turisty

profimedia-0903103100
Zahraniční

Zemřel maorský král Tuheitia

profimedia-0261459027
Zahraniční

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom čelí obviněním v USA. Nový Zéland schválil jeho vydání

pineapple_lollies_2
Zahraniční Drogy

Neziskovka na Novém Zélandu neúmyslně rozdávala bonbóny s drogou