úterý 22. října 2024

Nejstarší fakulta ve Zlíně jde k zemi. Do tří let však vyroste nová

Do července by měla být stará budova fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně srovnaná se zemí. Náklady na její zachování by byly extrémně vysoké.

fakulta

Budova fakulty ještě před demolicí
Zdroj: Wikipedia

  • Budova fakulty ještě před demolicí
  • Zdroj: Wikipedia

Kvůli narušené statice a extrémně vysokým nákladům na zachování začala v těchto dnech demolice budovy fakulty technologické ve Zlíně, která patří pod Univerzitu Tomáše Bati, a která byla zároveň nejstarší fakultou ve městě. V těchto dnech začala těžká technika stříhat zdi a odvážet suť na skládku. Budově už chybí i střecha. Náklady na demoliční práce vyčíslila zlínská univerzita na 26 milionů korun, práce potrvají do července. Mnohem nákladnější bude stavba fakulty nové, která by na témže místě měla stát do tří let. Tam už se hovoří o částce překračující půl miliardy korun.

Budova fakulty, která jde nyní k zemi, ve Zlíně stojí už od roku 1932 a je jednou z šesti fakult současné Univerzity Tomáše Bati. Ta v roce 2001 navázala na tradici Vysokého učení technického v Brně, jehož součástí byla desítky let právě i bouraná technologická fakulta.

Autor: Jan Skala

Související

Zlín
Domácí

Zlínský kraj plánuje snížení hluku. Opatření se dotknou Zlína, Kroměříže i Holešova

Nosorožci v Zoo Zlín.
Domácí Fauna

Zoo Zlín očekává narození nosorožce. Jde o první mládě v Česku za 21 let

profimedia-0912216589
Domácí

Přes 70 domů musí k zemi, rozhodli statici po povodních

stažený soubor
Domácí

Ostuda České Lípy půjde k zemi. Zchátralé nádraží nahradí zelená plocha