pátek 17. května 2024

Nejroztomilejší veverky světa se narodily v děčínské zoo

Veverka Prévostova patří k nejkrásněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Děčínská zoo je jediná u nás, která vzácný druh u nás rozmnožuje.

Prevosts-Squirell-2-scaled

Veverka Prévostova.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Veverka Prévostova.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dvě veverky Prévostovy se narodily v děčínské zoo. I když o nich chovatelé vědí krátce, nejedná se o první letošní mláďata, ale spíš o loňská poslední. „Existenci mláďat jsou chovatelé schopní zaregistrovat až zhruba po šesti týdnech, kdy začnou vylézat z hnízdní budky. Předpokládáme, že se veverky narodily asi v polovině prosince. Chovatelé nemají šanci zjistit přesný termín porodu, jde totiž o velmi plachá zvířata. Pokud bychom samici rušili, mohla by se vystresovat, přestat mládě kojit, případně ho i sežrat,“ vysvětlila chovatelka Lenka Kovářová.

V následujících dnech mláďata čeká čipování. „Po odstavení jim začneme hledat nový domov, nabídneme je do chovu kolegům z jiných zoologických zahrad,“ doplnil zoolog Petr Haberland s tím, že zoo je v chovu tropického druhu veverek velmi úspěšná a je jediná z Unie Českých a slovenských zahrad, která je rozmnožuje.

Veverky Prévostovy žijí v malých rodinných skupinách a dorozumívají pohyby ocásku a švitořením, které se podobá ptačímu hlasu. Březí jsou 42 dní a obvykle mají jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen osm až 12 gramů. V dospělosti pak váží kolem čtvrt kila.

Související

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Foto 2_Z09_5467_export
Ostatní Video

Pražská zoo má jako první na světě mládě rybí sovy, v dospělosti spořádá krokodýla

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary