neděle 8. září 2024

Nejprudší českou sjezdovku ozáří na Silvestra pochodně

Už tradiční oslavy konce roku chystá největší šumavský areál na Špičáku. 31. prosince odpoledne tu proběhne tradiční sjezd z nejprudší české sjezdovky nazvané Šance. Kvůli nedostatku sněhu se letos nepojede na lyžích, ale poběží.

sjezd s pochodněmi

sjezd s pochodněmi
Zdroj: Skia areál Špičák

  • sjezd s pochodněmi
  • Zdroj: Skia areál Špičák

Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Zvyk byl přerušen v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo. Po šesti letech byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé.

„Poslední dva roky znemožnila konání této slavné tradice epidemie koronaviru. Letos už rozhodně chceme pokračovat a pevně věříme, že nedostatek sněhu nás nezastaví. Na 99 % s pochodněmi v rukou půjdeme,“ říká Michal Janďura, náčelník Horské služby na Šumavě.

Část nejprudší české sjezdovky, na které se jízda vždy tradičně koná, je aktuálně zcela bez sněhu. Kvůli nedostatku sněhu se naposledy s pochodněmi běželo v roce 2019. Jízdou nebo seběhem s tradičním startem v 17:30 hodin se s uplynulým rokem pravidelně loučí členové Horské služby a šumavští lyžaři. V cíli se pak vždy zapálí dřevěný letopočet uplynulého roku a nechybí ani ohňostroj.

„Vůbec nyní nejsme schopni odhadnout účast. Určitě bude nižší, než kdyby se jelo na lyžích. Pochodně by mělo nést kolem 15 osob. Kolik se jich sejde dole, netuším. Každý je ale srdečně zván,“ doplňuje náčelník horských záchranářů.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba Šumava

Související

00_2633_Nationalpark_Bayerischer_Wald_-_Wolf-Freigelände
Domácí

Šumavský Falkenstein opravuje vlčí výběh. Ten znovu otevře v listopadu

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

clouds-4259869_1280
Domácí

Výheň potrvá i dnes. Na horách však hrozí velmi silné bouřky

2007-07-14_Cantharellus_cibarius
Domácí

Nerostou a neporostou. Houbařské žně se po suchém červenci znovu odkládají