sobota 5. října 2024

Nejoblíbenější školní obědy podle dětí: omáčky, řízek a buchtičky

Školním obědům v Česku dál neohroženě vládne klasika a tradiční jídla. Nové chutě a potraviny si jen pomalu hledají cestu do standardních jídelníčků.

svíčková omáčka

svíčková omáčka
Zdroj: Andrea Jančová

  • svíčková omáčka
  • Zdroj: Andrea Jančová

Vyplývá to z průzkumu společnosti Primirest, největšího poskytovatele školního stravování v Česku. Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie – svíčková na smetaně – následovaná smaženým filetem z tmavé tresky. Na třetím místě skončil smažený kuřecí řízek. První pětku pak doplňují jídla se sytou omáčkou. Čtvrtá je totiž hamburská pečeně a páté místo patří špagetám s boloňskou omáčkou.

V obědových menu školních jídelen se objeví několikrát do měsíce i sladké pokrmy. Z nich se u malých strávníků největší oblibě těší dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, které suverénně zvítězily nad nudlemi s mákem a krupicovou kaší s kakaem a máslem. „Obecně nejsem proti sladkým obědům, jen je třeba připravit je chytře. jen je třeba připravit je chytře,aby obsahovaly dostatek bílkoviny, která srazí glykemický index celého pokrmu, zasytí a dodá tělu živinu. Z tohoto pohledu je ideální vařit z tvarohu nebo jogurtu. Skvělé jsou třeba tvarohové knedlíky s ovocem nebo nudle s mákem, protože mák i tvaroh jsou zdrojem vápníku,“ doporučuje specialistka na výživu Kristýna Ostratická.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Primirest

Související

rodič
Zahraniční

Švédi mohou přenést rodičovskou dovolenou na prarodiče i přátele

Cute_sweat_little_girl_face_playing
Zdraví Rodičovství

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

omalovánky
Světové dny

Den omalovánek