Vyplývá to z průzkumu společnosti Primirest, největšího poskytovatele školního stravování v Česku. Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie – svíčková na smetaně – následovaná smaženým filetem z tmavé tresky. Na třetím místě skončil smažený kuřecí řízek. První pětku pak doplňují jídla se sytou omáčkou. Čtvrtá je totiž hamburská pečeně a páté místo patří špagetám s boloňskou omáčkou.
V obědových menu školních jídelen se objeví několikrát do měsíce i sladké pokrmy. Z nich se u malých strávníků největší oblibě těší dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, které suverénně zvítězily nad nudlemi s mákem a krupicovou kaší s kakaem a máslem. „Obecně nejsem proti sladkým obědům, jen je třeba připravit je chytře. jen je třeba připravit je chytře,aby obsahovaly dostatek bílkoviny, která srazí glykemický index celého pokrmu, zasytí a dodá tělu živinu. Z tohoto pohledu je ideální vařit z tvarohu nebo jogurtu. Skvělé jsou třeba tvarohové knedlíky s ovocem nebo nudle s mákem, protože mák i tvaroh jsou zdrojem vápníku,“ doporučuje specialistka na výživu Kristýna Ostratická.