Nejméně zločinů se děje ve Zlínském kraji, nejmladší jsou Středočeši

Ze srovnání krajů v České republice vyplývá, kde nejvíce v průběhu posledních let vzrostl počet obyvatel, kde obyvatelstvo nejvíce stárne i kde došlo k nejvíce trestným činům.

Pohled na Prahu

Pohled na Prahu.
Zdroj: Pixabay

  • Pohled na Prahu.
  • Zdroj: Pixabay

Český statistický úřad vydal srovnání čtrnácti krajů České republiky. V několika bodech vládne Praha a to v průměrné hrubé měsíční mzdě (46 452 Kč), v používání internetu (86,9 % pražských domácností), v online nakupování (78,4 %), ve starobních důchodech (16 467 Kč), ale také v počtu trestných činů (27,7 trestných činů na 1000 obyvatel).

Naopak statistikou nejméně trestných činů se chlubí Zlínský kraj s pouze 8,4 trestnými činy na 1000 obyvatel. Zlínský kraj má zároveň jednu z nejstarších populací v republice, průměrný věk tam dosahuje hodnoty 43,6 let. Totožným číslem se oplývá i Karlovarský a Královéhradský kraj.

Průměrným věkem pod 42 let se může pochlubit pouze Středočeský kraj. Je to dáno tím, že spousta lidí míří z Prahy do klidnějších obcí ve Středočeském kraji, tento kraj má i největší počet obyvatel (přes 1,3 milionu) a o více než 100 tisíc přesáhuje Prahu. Nejméně obyvatel má dlouhodobě Karlovarský kraj (283 tisíc).

Nejvyšší naději na dožitá mají muži i ženy v hlavním městě. Pražáci se v průměru dožívají 77,09 let, zatímco Pražandy 82,35 let. Rozdíly v dožití jsou v Česku markantní, v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji se muži dožijí o více než čtyři roky méně než v Praze. V těchto regionech se dožívají nižší věku i ženy, v průměru o tři roky méně než v Praze.

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj trápí i nejvyšší nezaměstnanost (5,7 %, 3,7 % 4,6 %). Ve všech ostatních regionech je nezaměstnanost pod tři procenta, v Jihočeském a Zlínském kraji je dokonce pod dvěma procenty.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

profimedia-0910076452
Domácí

Stát pomůže rodinám postiženým povodněmi, schválila Sněmovna

Zlín
Domácí

Zlínský kraj plánuje snížení hluku. Opatření se dotknou Zlína, Kroměříže i Holešova

profimedia-0772053409
Domácí

Pražský dopravní podnik mění vedení kvůli korupčnímu skandálu

online nákupy
Krimi

Podvodník z Chomutovska inkasoval peníze, zboží nedodal