čtvrtek 19. září 2024

Nejlíp se žije v Říčanech, nejhůř v Karviné

Obec ležící ve středních Čechách se už pošesté za sebou stala místem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Druhá skončila Praha a pomyslnou bronzovou medaili získal Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

město Říčany

Říčany
Zdroj: Město Říčany

  • Říčany
  • Zdroj: Město Říčany

Mezi první desítku měst se poprvé probojoval Pelhřimov a Kuřim. Vyplývá to z šestého ročníku ankety Indexu kvality života, který sestavuje společnost Obce v datech. Na chvostu tabulky vystřídala moravskou Orlovou Karviná.

Absolutním skokanem byl Cheb v Karlovarském kraji, který poskočil o 85 pozic na 84. místo. Celkem se hodnotilo 206 obcí s rozšířenou působností.

Fenomén růstu kvality života v menších městech potvrzuje i další západočeské město Mariánské Lázně, které jsou jedničkou v přistěhování mladých lidí.
„Stále zhoršující se dostupnost bydlení ve velkých městech a jejich bezprostředním okolí otevírá prostor menším obcím, aby zabojovaly o mladé lidi, kteří chtějí zakládat rodiny ve vlastním bydlení za důstojné ceny a přitom žít ve městě, které má dobrou občanskou vybavenost a nabídku dobré práce v dojezdové vzdálenosti,“ dodává k číslům Jan Havránek, vedoucí partner Obce v datech.

Autor: Andrea Jančová

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené