sobota 26. října 2024

Nejlepší nádraží v Evropě je ve Švýcarsku

Triumf míří do Švýcarska, na opačném konci žebříčku jsou německá nádraží. Ani jedno z českých nádraží se nedostalo do první padesátky.

Zürich_Hauptbahnhof_3

Hlavní nádraží v Curychu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Hlavní nádraží v Curychu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vlaková nádraží v Evropě hodnotili autoři evropského indexu železničních stanic. Zajímala je nabídka spojů, jejich zpoždění, čekací doby na nákup, provozní doba pokladen i typy jízdenek, které je možné na nádraží koupit. Roli hrála i nabídka obchodů, salónků, možnosti stravování, připojení na internet, dostupnost taxislužeb nebo přístup pro lidi s omezenou pohyblivostí.

Nejlepší nádraží je stejně jako loni ve švýcarském Curychu. Hlavní nádraží se může pochlubit nákupním centrem s více než dvěma stovkami obchodů, řadou restaurací a kaváren včetně slavné čokoládovny Sprüngli. Hned za ním se umístilo hlavní nádraží v rakouské Vídni a třetí pozice náleží hlavnímu nádraží v německému Berlíně.

Na opačném konci žebříčku jsou tři menší nádraží v Berlíně a stanice Mnichov-Pasing a Brémy Central. Můžou za to dotované jízdenky, které měly přivést cestující do vlaků, železniční infrastruktura se ale nedokázala s obrovským nárůstem cestujících vyrovnat.

Žádné české nádraží se nedostalo do první padesátky.

Autor: Jiří Lacina

Související

Polizei_VW-Touran_03
Krimi

Německá učitelka se rozhodla vzdělávat migranty. Pak jí jeden z nich zabil

Ghardája Alžírsko
Zahraniční

Švýcarská turistka byla zavražděna v Alžírsku

bydlení
Zahraniční Bydlení

Mladí Evropané čelí problémům s bydlením kvůli rostoucím nákladům

Strážný-Pod_Obecním_lesem_(007)
Domácí

Hon na nové Krále Šumavy. Policisté po horách honí dva převaděče