sobota 28. září 2024

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela

Novela zákona ochrání nejcennější zemědělskou půdu a podpoří agrovoltaiku.

louka

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Každý rok v České republice mizí 700 hektarů zemědělské půdy pod zástavbou, průmyslem a infrastrukturou, přičemž 40 procent z nich je ta nejúrodnější. Nový zákon, který již podepsal prezident Petr Pavel, má chránit tyto kvalitní plochy před masivním záborem pro komerční účely. „Těší mě, že se nám podařilo prosadit ochranu půdy, která je klíčová nejen pro zemědělskou produkci, ale i pro ochranu před změnami klimatu,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu zakazuje využití nejkvalitnější půdy na komerční stavby nebo skladování větší než jednoho hektaru, stejně jako pro běžné fotovoltaické elektrárny. Očekává se, že tato legislativní úprava výrazně sníží úbytek úrodné zemědělské půdy.

Další novinkou je podpora agrovoltaiky na zemědělských plochách, jako jsou chmelnice a ovocné sady, což má posílit potravinovou soběstačnost a energetickou nezávislost farem. Tato změna otevře cestu k souběžnému využívání půdy pro zemědělské účely a výrobu elektřiny na více než 70 tisících hektarech.

Pro výsadbu stromů podél silnic a polních cest se od 1. července snižuje odstup od sousedních pozemků na polovinu, což usnadní obnovu silniční zeleně. „Tyto změny jsou klíčové nejen pro ochranu životního prostředí, ale i pro adaptaci na změnu klimatu,“ zdůraznil Hladík.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jiřička
Domácí

Extrémní počasí trápí i ptáky a ježky. Jsou vyčerpaní a hladoví

úklid přírody -ilustrační foto
Domácí

Do přírody vyrazí uklízet tisíce dobrovolníků

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy