pondělí 8. července 2024

Nejkrvavější volby se blíží. Mexiko vyhlíží, kolik mrtvých přinese poslední víkend

Válka o obchodní cesty pašeráků drog už má 22 obětí ze strany kandidátů do komunálních voleb. Ty se v Mexiku budou konat na začátku příštího týdne.

GNywQQIXMAEp5gl

Zavražděný kandidát na post starosty ve městě Chiapas Lucero Lopéz Maza.
Zdroj: X

  • Zavražděný kandidát na post starosty ve městě Chiapas Lucero Lopéz Maza.
  • Zdroj: X

Už 22 mrtvých kandidátů do komunálních voleb evidují mexické úřady s hlasováním, které se mají konat na začátku příštího týdne. Zemi tak čeká poslední předvolební víkend a tamní média se pustila do spekulací, kolik mrtvých tyto dny přinesou. Předminulý víkend byl totiž ve znamení vůbec nejtragičtější události předvolebního boje, kdy během mítinku na jihu Mexika byl zastřelen kandidát na starostu města Chaipas Lucero Lopéz Maza a dalších pět lidí, kteří se po jeho boku akce účastnili.

Krvavá lázeň, v níž se nyní Mexiko, zejména jeho jižní část koupe, je důsledkem mocenských válek tamních drogových kartelů, kteří chtějí mít vliv na komunální politiku, jenž by jim uvolnila ruce v obchodu s narkotiky. Právě jižní oblasti, hraničící s Guatemalou, jsou pro zmíněné kartely důležité z hlediska zachování obchodních cest.

Ve stínu vražedných komunálních voleb se v Mexiku konají rovněž prezidentské volby. Zde má poprvé velké šance tento nejvyšší úřady v zemi získat žena, konkrétně bývalá starostka Mexico City Claudia Sheinbaum. Ta už dostala podporu i od končící hlavy státu Andrése Manuela Lópeze Obradora, který se už o post hlavy státu ucházet nemůže.

Autor: Jan Skala

Související

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik

profimedia-0887422731
Zahraniční

Írán má nového prezidenta. Dá se očekávat zlepšení vztahů se Západem

49385647696_e99a92bc59_b
Zahraniční

Biden čelí tlaku na odstoupení. Přichází už dokonce i o sponzory

GRmmNcwXEAE11tY
Zahraniční

Beryl sílu neztrácí. Na Jamajce platí zákaz vycházení, Mexikem lomcují obavy