čtvrtek 4. července 2024

Nejen Úřad práce. Podvodné hovory a SMS hlásí i ČSSZ

Podvodné telefonáty a SMS zprávy se vydávají nejen za pracovníky Úřadu práce, ale také za Českou správu sociálního zabezpečení.

falešné hovory ČSSZ

Ilustrační foto.
Zdroj: cssz.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: cssz.cz

Úřad práce před pár dny začal varovat před falešnými hovory a SMS zprávami, které se vydávají za pracovní úřad a snaží se lidi navést na falešné weby. Obdobný problém nyní hlásí i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podvodníci kombinují techniky vishing a smishing.

Vishing zahrnuje falešné telefonáty, při nichž se podvodníci vydávají za pracovníky státních institucí a snaží se získat osobní údaje občanů. Smishing pak využívá podvodné SMS zprávy s odkazy vedoucími na falešné webové stránky. Podvodné stránky vypadají jako oficiální web ČSSZ a pokoušejí se z lidí vylákat citlivé osobní údaje, včetně informací o bankovních účtech.

ČSSZ zdůrazňuje, že oficiální komunikace nikdy neprobíhá prostřednictvím SMS zprávy s odkazy či telefonních hovorů. V případě, že občané obdrží podezřelý telefonát nebo SMS, měli by se jim vyhnout a odkazy neotevírat. Lidé by měli pečlivě ověřovat pravost webových stránek a nikdy nevyplňovat své údaje, pokud si nejsou zcela jisti původem stránky. Jediné oficiální stránky ČSSZ jsou www.cssz.cz a eportal.cssz.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

senior-4174092_1920
Domácí

V předčasném starobním důchodu si lidé nesmí moc přivydělat

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Zaměstnanci Liberty o své peníze nepřijdou. Vyplatí je však úřad práce

Budova VZP v Písku
Domácí

VZP varuje před podvody přes WhatsApp