středa 26. června 2024

Nejdražším městem pro lidi stěhující se za prací do zahraničí je opět Hongkong

Při rozhodování se, zda se přestěhovat za prací do jiné země, hrají velmi důležitou roli náklady na žití v konkrétním městě. V některých metropolích dosahují enormních výšin. Některá města jsou naopak pro život velmi levná.

19264213192_f5c5278317_b

Pohled na Hongkong - město na první příčce nejnákladnějšího města na světě.
Zdroj: Flickr

  • Pohled na Hongkong - město na první příčce nejnákladnějšího města na světě.
  • Zdroj: Flickr

Výše nájemného, cena energií, hodnota potravin jako plata vajec, litr olivového oleje, kávy v kavárně, nebo hygienické potřeby jako je šampon, cena oblečení a litru pohonné hmoty, hráli roli při stanovení nejdražšího a nejlevnějšího města pro život expaty.

Na prvním místě se umístila z celkového počtu 226 zkoumaných měst již třetí rok po sobě čínská metropole Hongkong. Cena jedné noci v hotelu zde v průměru vyjde na necelé tři tisíce korun. Měsíční nájemné jednopokojového bytu v centru města stojí něco přes padesát tisíc korun. Za krabičku cigaret kuřák zaplatí téměř tři sta korun, za kilogram hovězího masa přes 550 korun, litr mléka vyjde na 75 a litr benzínu na 70 korun.

Těsně v závěsu za Hongkongem se opět jako v loňském roce drží asijský Singapur. Další čtyři místa v pořadí obsadila švýcarská města Curych, Ženeva, Basilej a Bern. New Yorku patřilo sedmé místo a stal se tak v letošním roce nejnákladnějším městem USA. Osmé místo náleží britskému Londýnu. Na devátém místě je Nassau na Bahamách a desítka patří městu Los Angeles.

Mezi další evropská města, která lze díky výsledkům výzkumu označit za drahá pro život lidí s jiným rodným státem, patří například Kodaň, Vídeň, Paříž, nebo Amsterdam. Na druhé straně spektra nejlevnějších měst pro život se umístil pákistánský Islámábád a nigerijský Lagos a Abuja. 

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Hikersbay

Související

GNX9Kx4WgAAZKsA
Zahraniční Video

Další silné turbulence: Zranění jsou cestující i posádka

Singapore Airlines
Zahraniční Video

Silná turbulence zabila pasažéra při letu z Londýna do Singapuru

čínský rychlovlak
Zahraniční

Čína chce vybudovat vysokorychlostní železnici do Singapuru

GJlobvGXQAAZOUl
Zahraniční

Most v Baltimore se po nárazu lodi zřítil, sonary už našly na dně řeky několik aut