pátek 26. dubna 2024

Nejčastější chyby při užívání léků

Česko je na prahu epidemie respiračních onemocnění. Je proto důležité dbát na správnou léčbu. K nejčastějším pochybením patří nesprávné dávkování léčivých přípravků nebo zapíjení nevhodnými tekutinami.

Jak správně užívat léky

Ilustrační foto
Zdroj: unsplash.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: unsplash.com

Češi při užívání léku často chybují. Podle portálu lekarnici.cz dochází k nejčastějším chybám při dávkování, zapíjení či zajídání. Některá jídla totiž mohou účinky léků ovlivnit či dokonce vyrušit.

Největší chybou bývá, když k samoléčbě pacient zvolí lék, který na jeho obtíže, nebo s ohledem na chronicky užívané léky, není vhodný. Proto je dobré se nejen o způsobu užívání, ale také o výběru léčivého přípravku poradit s lékárníkem.

Další chybou je dávkování. Zvýšením dávky nad doporučené množství nedosáhneme vyššího a rychlejšího účinku, ale naopak můžeme posílit negativní účinky léku.

K bezpečnému užívání léčivých přípravků je nutná také určitá dávka trpělivosti s nástupem kýženého účinku. Dobré je prostudovat příbalový leták nebo se ještě lépe informovat přímo v lékárně u farmaceuta, který lék vydává. Například když nás bolí hlava nebo v krku, zobneme si raději rovnou dvě pilulky najednou v dobré víře, že to rychleji přejde. Opak je ale pravdou.

Pokud jde o zapíjení, léky se mají zapíjet výhradně obyčejnou vodou! Zapíjení léků minerální vodou přináší svá rizika, neboť za přítomnosti minerálů se lék může vstřebávat až o 80 % hůře. Podobným příkladem je zapíjení léků mlékem.

Kolové nápoje zase obsahují kyselinu fosforečnou, která zvyšuje pH žaludečního obsahu a tím snižuje biologickou dostupnost některých léčiv, u jiných léčiv naopak sycený nápoj zvyšuje toxicitu. Vhodné nejsou ani džusy či jiné ovocné šťávy. A pozor i na černý čaj, který snižuje vstřebávání. Zelený čaj zase brání odbourávání některých léků a zvyšuje tak jejich krevní hladiny. Na alkohol raději ani nemyslete.

Zdroj: lekarnici.cz

Související

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let