neděle 29. září 2024

Nejbližší spojenci? USA začínají opatrně a potichu kritizovat Izrael za Gazu

Amerika začíná kritizovat Izrael. V takovém duchu promluvil na ekonomickém fóru ve Švýcarsku americký ministr zahraničí.

53265291449_6e65d6b03c_b

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Zdroj: Flickr

  • Americký ministr zahraničí Anthony Blinken a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
  • Zdroj: Flickr

Ještě před pár týdny Spojené státy bezmezně podporovaly Izrael v jeho válce proti palestinskému hnutí Hamás, která se odehrává na území Pásma Gazy, tedy na malém kousku země na pobřeží Levantského moře. Nyní však začínají s kritikou. Opatrně, pomalu, ale zřetelně. Průlom udělal americký ministr zahraničí, který na právě probíhajícím Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu uvedl, že je přesvědčen, že existuje jiná cesta k zajištění bezpečnosti Izraele než je současná válka v Pásmu Gazy. Dodal, že s bolavým srdcem sleduje každodenní utrpení nevinných obyvatel Pásma Gazy, mezi nimiž je mnoho žen a dětí.

Podle Blinkena je cestou k urovnání situace nové uspořádání, kdy Palestinci z Gazy budou spolupracovat s Izraelem. Takové východisko preferuje i Jeruzalém, když ministr obrany Joav Galant uvedl, že další vláda v Pásmu Gazy bude jistě palestinská.

Spor je údajně i mezi izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a americkým prezidentem Joem Bidenem, kdy se druhý jmenovaný údajně cítil dotčen, že Židovský stát nepřijímá mírové návrhy USA. Oba politici spolu údajně nemluvili už skoro měsíc, od 23. prosince.

Autor: Jan Skala

Související

478336223_84c90142b2_o
Zahraniční Aktualizujeme

IDF: Hassan Nasralláh již nebude moci terorizovat svět!

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti