pátek 20. září 2024

Nejbezpečnější destinací pro dovolenou je Švýcarsko, špatně si nevede ani Česko

Podle analýzy britského serveru Which? Travel je Česká republika sedmnáctou nejbezpečnější destinací pro dovolenou na světě.

Švýcarsko

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Catarina Sousa

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Catarina Sousa

Nejbezpečnější dovolená čeká turisty ve Švýcarsku, vyplývá to z analýzy britského serveru Which? Travel. Studie využívá data ohledně kvality zdravotnické péče, terorismu, politické situace, přírodních katastrof, úmrtnosti na silnicích, sebevražd či všeobecné bezpečnosti žen.

Švýcarsko se nejvíce přiblížilo maximálnímu indexu bezpečnosti 1 s číslem 0,95. Těsně za Švýcarskem skončily Island a Norsko s 0,93. Do Top 5 se ještě zařadilo Finsko (0,89) a Nový Zéland (0,89).

Česko se umístilo na slibném 17. místě s indexem 0,84. Zatímco ve Švýcarsku zemře při dopravních nehodách 3,3 lidí na 100 tisíc obyvatel, tak u nás je to 6,1 obyvatel. Zároveň máme podle analýzy slabší zdravotnickou péči, index 81,9 ze 100 oproti švýcarským 93,5.

Z našich sousedů si o něco lépe vede Německo (0,87) i Rakousko (0,86). Polsko skončilo na 22. místě s 0,79. Poláci mají o poznání vyšší úmrtnost na silnicích než my, celkem 10,3 lidí na 100 tisíc obyvatel. Dále pak horší zdravotní péči i mírně vyšší nebezpečí pro ženy.

Nutno dodat, že v žebříčku nefigurují všechny země světa. Analýza se jmenuje Nejbezpečnější destinace pro dovolenou. Ve výběru tak chybí Ukrajina, Rusko i Slovensko. Nejhůře se v žebříčku umístily Jihoafrická republika (0,35), Brazílie (0,34) a Jamajka (0,31), která se chlubí nejvyšší počtem sebevražd, 35,2 na sto tisíc obyvatel.

Premiantem v bezpečnosti na silnicích je Švédsko (2,8 úmrtí na 100 tisíc obyvatel). Nejbezpečnější zemí pro ženy je Island, jenž má zároveň i nejlepší zdravotnickou péči.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech

Dominik Kubalík v národním dresu
Hokej

Kubalík se vrací do Evropy, dveře do NHL ale má stále otevřené