sobota 4. května 2024

Nedostatek pracovníků ohrožuje českou ekonomiku

Pracovníci chybí v energetice, dopravní infrastruktuře, vzdělávání i ve zdravotnictví. V budoucnu to může být vážný problém pro českou ekonomiku.

pohovor

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Hospodářská komora provedla analýzu překážek trhu práce v Česku, ze které vyplývá, že nedostatek pracovní síly může v budoucnu ohrozit prosperitu státu i realizaci některých projektů. „Naše země se tak nachází na pomyslné křižovatce. Buď se vláda rozhodne, že začne strategicky investovat a učiní zásadní a odvážné kroky, které naší zemi zachovají nebo ještě lépe posílí její konkurenceschopnost, nebo se životní úroveň obyvatelstva bude rok od roku propadat. Realizace těchto investic vyvolá vyšší poptávku po pracovní síle. Už dnes je největší překážkou rozvoje firem nedostatek pracovníků, který tak bude limitovat i jakoukoli snahu o rozvoj a udržení ekonomické stability státu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Firmy aktuálně postrádají více než 300 tisíc zaměstnanců a podle projekcí by do roku 2032 mělo dojít k poklesu populace v produktivním věku o 240 tisíc. Podle odhadů Hospodářské komory stát kvůli tomu jen letos ztratí na daních a odvodech okolo 150 miliard korun.

Je běžným jevem, že na úrovni jednoho státu existují mezi regiony ekonomické rozdíly. V ideálním případě by k vyrovnání těchto rozdílů mělo docházet přirozeně, tedy že se pracovní síla přelévá z oblastí s přebytkem pracovní síly do oblastí jeho nedostatku. V realitě tento proces ale komplikuje řada bariér. V případě naší země je významnou překážkou vysoký podíl vlastnického bydlení, což snižuje ochotu a reálné možnosti pracovní síly se stěhovat za prací. K řešení této situace může přispět budování dopravní infrastruktury a výstavba nájemního bydlení,“ doplnil analytik Hospodářské komory Roman Renda.

Nedostatek pracovníků dokládá podle Hospodářské komory fakt, že český trh práce byl schopen absorbovat více než 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Autor: Šimon Mitro

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

21543910_2000134476886642_7013616742749957112_o
Ekonomika

Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty, část společnosti jde do konkurzu