čtvrtek 19. září 2024

Nebezpečné sršně asijské k nám přivezl kamion z Francie

Začal monitoring výskytu invazivní sršně asijské. Největší riziko je kolem dálnice D5 na Tachovsku.

IMG_20240423_123449_1040x520

Past na sršně asijské.
Zdroj: AOPK

  • Past na sršně asijské.
  • Zdroj: AOPK

Sršeň asijská se specializuje na lov včel i jiných volně žijících druhů hmyzu. Poprvé se u nás objevila loni na podzim, kdy se našlo první hnízdo. Letos na jaře se objevily královny, které k nám doputovaly kamionem z Francie. K odhalení výskytu sršně by měly pomáhat i speciální pasti, které se rozmísťují v okolí dosavadních nálezů. Nyní je vyvěšují na vybraných místech včelaři po dohodě s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, která monitoring sršně asijské koordinuje.

„Nejdůležitější je včasný záchyt výskytu sršně. Do monitoringu se snažíme zapojit nejrůznější instituce, včelaře i veřejnost. Byly vyvinuté speciální pasti, na jejich výrobě jsme spolupracovali s vědci z Regionálního technologického institutu, výzkumného centra Strojní fakulty Západočeské univerzity v Plzni,“ říká Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„První pasti jsme umístili společně se včelaři v blízkosti včelích úlů ve Svaté Kateřině a u Nové Hospody na Tachovsku, v Nýřanech a dalších místech. Důležité je sledovat zejména okolí dálnice D5, která je potenciálně nejrizikovějším místem. Včelaři budou pasti pravidelně kontrolovat, doplňovat návnadu a v případě záchytu sršně nás informují. Také z pastí vyndají případně zachycené jiné druhy hmyzu,“ popisuje Myslík.

Uvnitř pasti je nádobka se sladkou šťávou. Návnada je zakrytá víčkem, takže sršeň ani jiný hmyz se v ní neutopí. Hlavní vletový otvor do pasti je ve tvaru nálevky. Sršeň vlétne dovnitř, ale kvůli své velikosti se ven už nedostane. Po obvodu pasti jsou menší výletové otvory pro drobnější hmyz.

Pokud se v pasti sršeň objeví, je třeba dohledat a zlikvidovat hnízdo. „V pastech instalovaných koncem března v Plzni se žádné sršně asijské zatím neobjevily,“ vysvětluje Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Související

Račí mor v CHKO Žďárské vrchy
Domácí Příroda

Račí mor postihl Žďárské vrchy

výr velký
Domácí Příroda

Miliony záznamů pozorovaných druhů hub, rostlin a zvířat slouží nejen úřadům, ale i veřejnosti

Hnízdo asijské sršně z Opavska.
Domácí Fauna

Lovec včel je na Opavsku. Hnízdo se podařilo zlikvidovat

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně