pondělí 20. května 2024

Neandrtálci dokázali přemýšlet a uměli vyrobit lepidlo

Často používána nadávka neandrtálec jako označení pro někoho zaostalého a primitivního není podle vědců na místě. Nedávná analýza pravěkých nástrojů ukázala, že tento druh člověka si uměl poradit i s výrobou přírodního lepidla.

sciadv.adl0822-f4

Hmota, kterou se vědci pokusili vyrobit stejným způsobem jako neandrtálci z látek, jejichž zbytky našli na kamenných nástrojích.
Zdroj: Science Advances

  • Hmota, kterou se vědci pokusili vyrobit stejným způsobem jako neandrtálci z látek, jejichž zbytky našli na kamenných nástrojích.
  • Zdroj: Science Advances

Zbytky látek na nástrojích, které objevili paleontologové ve Francii v roce 1910 na neandrtálském nalezišti, ukázaly, že tito jedinci dokázali přemýšlet a vytvářet složitější materiály ke své běžné potřebě.

Dokázali lepit samotné nástroje k úchopové části a nejspíš používali hmotu k vytváření celých rukojetí pro snadnější uchopení kamenných nástrojů. Adhezivní látku vyráběli podle všeho ze dvou ingrediencí, které našli v přírodě. První z nich byl sypký zemský pigment žluté barvy a druhý lepivá černá živice nejčastěji ve formě asfaltu. Přidáním okru do živice vznikla hustější viskózní hmota, kterou lze použít jako modelovací, po čase totiž ztvrdne.

Neandertálci používali také pěstní klíny, dřevěné a kostěné nástroje. Typickými zbraněmi byly oštěpy a kopí s kamennými hroty, primitivní sekery a palice. Neandertálci používali při komunikaci jazyk. Žili v jeskyních nebo si stavěli jednoduché přístřešky především z mamutích kostí a klů nebo ze dřeva.

Autor: Zuzana Beranová

Související

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

profimedia-0869487605
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili podobu neandrtálkyně, která zemřela před 75 tisíci lety

profimedia-0857724091
Zahraniční Zajímavosti

Výzkumníci našli prastaré vraky u Řecka. Lodě jsou staré i 5 000 let

Titelslider14
Zahraniční

Archeologové našli u Norimberku obří hromadný hrob s oběťmi morové rány