neděle 29. září 2024

Ne všichni, kdo menstruují, jsou ženy. Přednáška na univerzitě bouří emoce

Pořádný poprask na sociálních sítích vyvolala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, když zveřejnila pozvánku na přednášku Petry Poncarové z katedry sociologie. Ta totiž bude mluvit o queer menstruaci.

448998002_884131993745759_1302611894723383963_n

Pozvánka na přednášku.
Zdroj: FB / FF UK

  • Pozvánka na přednášku.
  • Zdroj: FB / FF UK

Poncarová se na univerzitě specializuje na menstruaci, tělesnost a gender ze sociologického hlediska, jak sama sebe popisuje například v profilu na síti X. „Téma menstruace je většinovou společností spojováno se ženstvím a ženskými těly. Realita je však taková, že ne všechny ženy menstruují, a ne všichni, kdo menstruují, jsou ženy,“ stojí u pozvánky na akci na webu fakulty. „Řada cisgender žen z různých důvodů nemenstruuje, a zároveň jsou intersex lidé či trans muži, kteří menstruují. Proto se v poslední době usiluje o změnu přístupu k menstruujícím lidem a diskurzu menstruace, který by využíval inkluzivní jazyk pro označení toho, co je už tak ve společnosti do značné míry stigmatizované. Jelikož je menstruace stále chápána jako faktor ženství, trans a queer osoby, které menstruují, musí čelit diskurzu, který přispívá k rozporu v nich samých, a musí mu čelit i při interakcích s lékařskými odborníky, kdy jsou na ně kladeny heteronormativní nároky,“ vysvětluje Poncarová s tím, že v přednášce se bude mluvit i o tom, co všechno se pro queer menstruující osoby dá udělat.

Fakulta o akci informovala na svém facebookovém profilu, když ale lidé začali příspěvek komentovat, smazala většinu reakcí a přidávání dalších raději zakázala. A stejně se zachovala Poncarová na síti X. Zmizely tak vtípky o tom, že přednášející zcela opomíněla problematiku ovulace, nebo že následovat bude přednáška s důkazy, že zeměkoule je placatá. Vesměs ale převládal údiv nad tím, že fakulta nepřipouští diskuze, či otázky, zda je skutečně nutné na akademické půdě řešit téma, které je podle odborníků holým nesmyslem.

Například uznávaná sexuoložka Hana Fifková totiž považuje spekulace o desítkách pohlaví nebo o tom, kdo se jak identifikuje a jak jej oslovovat, především za módní téma. Podle ní existuje jen žena a muž. „Výskyt transsexuality v populaci se odhaduje v řádu desetin promile. A to, že existují jen dvě pohlaví, to se samozřejmě týká i transsexuálních lidí, protože v drtivé většině chtějí žít jako normální ženy či muži,“ míní Fifková.

Související

Bangkok_Pride_2022,_Thanon_Si_Lom_2022-06-05_-_img_06
Zahraniční

Thajsko se stalo pokrokovou zemí. Tamní král podepsal manželství pro všechny

GX1j7SPWAAAfRP1
Zahraniční

Brutální vražda transgender influencerky. Den po schválení zákona proti LGBTQ+

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

457494368_924580679697044_5261537980713772291_n
Domácí

Alianci pro rodinu se nelíbí politikaření ve školách. Je to progresivismus, tvrdí