Navzdory Americe. Turci ani Maďaři o připojení Švédska k NATO jednat nebudou

Turecko je stále proti tomu, aby Švédsko vstoupilo do NATO. Demonstrace s hořícím Koránem zlepšení vztahů obou zemí rozhodně nepřispěla.

Erdogan

Turecký prezident Erdogan svůj postoj vůči Švédsku nezměnil.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Turecký prezident Erdogan svůj postoj vůči Švédsku nezměnil.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Myšlenka, že by se Švédsko stalo členem Severoatlantického paktu do alianční konference v litevském Vilniusu, se už ukazuje jako utopická. Přestože ji stále prosazují Spojené státy, na odpor se jim staví tradičně Turecko a nově je jim překážkou i rozhodnutí maďarského parlamentu. Ten o možném švédském členství v NATO nechce před prázdninami vůbec jednat. Maďarům vadí, že Švédsko opakovaně kritizuje politiku premiéra Viktora Orbána, zejména co se týče ve vztahu k Rusku. Turci zase hovoří o podpoře teroristických akcí, které Švédsko sice neschvaluje, ale ani proti nim nepodniká rozhodné kroky.

Ankaře je největším trnem v oku Strana kurdských pracujících a další podobně militantní skupiny, které operují na švédském území. K tomu přispěl i incident z posledních dnů, kdy švédská policie povolila demonstraci svolanou na první den muslimského svátku íd al-adhá. Při ní muž před největší mešitou ve Stockholmu roztrhal a zapálil Korán. O protestu dokonce mluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s německým kancléřem Olafem Scholzem, kterému sdělil, že jeho země se nechystá vstup Švédska do NATO schválit. Podobná slova řekl i generálnímu tajemníkovi aliance Jensi Stoltenbergovi.

O tureckých výhradách vůči Švédsku budou příští týden jednat představitelé obou zemí, Finska a špičky NATO. Průlom se však neočekává.

Autor: Jan Skala

Související

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci