sobota 5. října 2024

Navštivte Karpacz. Kostel na odvrácené straně Sněžky má pohnutou historii

Polské město Karpacz je jedním z nejzajímavějších míst na polské straně Krkonoš. Jeho hlavní atrakcí je dřevěný kostel Wang z dvanáctého století.

Wang

Dřevěný kostel Wang pochází z Norska.
Zdroj: Jan Skala

  • Dřevěný kostel Wang pochází z Norska.
  • Zdroj: Jan Skala

Česká strana Krkonoš představuje pro našince notoricky známou destinaci, včetně tch nejexponovanějších středisek jako je Harrachov, Špindlerův mlýn nebo Pec pod Sněžkou, ovšem jak je to s tou polskou? Ta, ač je Čechy navštěvovaná nepoměrně méně než ta česká, ukrývá také zajímavá místa. Jedním z nich je město Karpacz, které leží na druhé straně Sněžky a je významným lyžařským a lázeňským střediskem v regionu.

I když má Karpacz pohnutou historii, kdy dokonce v době Pobělohorské byl vyhledávaným emigračním místem Čechů, nejzajímavější na něm je historický artefakt pocházející z úplně jiné země, která dokonce ani s Polskem nesousedí. Ve městě se totiž nachází dřevěný kostel Wang, který však na místě, kde stojí nyní nevyrostl. Původně totiž v norské obci Vang, kde jej tamní křesťané postavili ve 12. století v rámci přechodu země od pohanství ke křesťanství. V 19. století se však Norové rozhodli, že by chtěli na místě mít kostel zděný a proto se ten starý dřevěný rozhodli prodat.

Do věci se vložil norský malíř Johan Christian Dahl, který obyvatele Vangu přemluvil k rozebrání kostela. Přestože prosazoval, aby svatostánek stál na jiném místě Norska, nakonec došlo jeho splavení proti proudu Odry do horských oblastí Polska, kde se evangelické obyvatelstvo dožadovalo vlastního kostela.

Ten je otevřený dodnes a probíhají v něm pravidelné prohlídky.

Autor: Jan Skala

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska