sobota 27. července 2024

Navalného matka žádá o tělo syna, Rusko proto vydalo zatykač i na jeho bratra

Absurdní reakci předvedlo Rusko poté, co Ljudmila Navalnaja zveřejnila video, kde žádá, aby mohla vidět tělo svého syna Alexeje. Rusové prostě vydali zatykač i na jejího druhého syna Olega. Kolem smrti opozičníka Navalného se objevuje spousta nejasností.

sz.1

Trestanecká kolonie IK-3 v Charpu.
Zdroj: X

  • Trestanecká kolonie IK-3 v Charpu.
  • Zdroj: X

"Oleg Anatoljevič Navalnyj je hledaný podle paragrafu trestního zákoníku. Máme nová obvinění," přiznávají ruské orgány činné v trestním řízení sdělily, aniž by uvedly jakékoli podrobnosti.

Ljudmila Navalnaja v doprovodu právníků zatím stále čeká ve městečku Charp za polárním kruhem u trestanecké kolonie IK-3, které se říká Polární vlk. "Je to už pět dní, co můj chlapec zemřel. Odmítají mi dát jeho tělo nebo mi říct, kde je," řekla Navalnaja. Spekuluje se o tom, že na těle jsou zranění a modřiny, nebo o tom, že se čeká, až vyprchá jed. Řada politiků označuje Navalného smrt za vraždu.

Mnoho zemí už vyzvalo Rusko, ať rodině tělo vydá. Británie navíc uvalila sankce na šest osob v čele trestanecké kolonie, kde v pátek Navalnyj zemřel. "Je jasné, že ruské úřady považovaly Navalného za hrozbu a opakovaně se ho snažily umlčet. Agenti FSB ho v roce 2020 otrávili novičokem, uvěznili ho za pokojné politické aktivity a poslali ho do arktické trestanecké kolonie. Nikdo by neměl pochybovat o represivní povaze ruského systému," řekl britský ministr zahraničí David Cameron.

Mluví se také o zvláštním rozruchu u kolonie, kde podle ruských úřadů zemřel Navalnyj v pátek dopoledne. Už ve čtvrtek večer prý se zpřísnila už tak přísná ostraha, pozdě v noci vjížděla do areálu auta. Ráno se při prohledávání cel zabavovaly i balíčky karet. Záhadnou kolonu ze čtvrtečního večera natočily dopravní kamery.

Související

profimedia-0886651944
Zahraniční

Rusko sužují vedra. Moskva hlásí pokoření rekordu z dob říjnové revoluce

GLdzyyvW4AA6IYF
Zahraniční

Začíná evakuace Kurganu. Záplavy v Rusku mohou znovu ukázat ničivou sílu

20240216_125840
Zahraniční

Putin dal Ljudmile Navalné nůž na krk: Tajný pohřeb hned nebo hrob ve věznici

josep-borrell-consejo-asuntos-exteriores-13-noviembre
Zahraniční

Za smrt Navalného zaplatíte, hřímá EU směrem k Rusku a zavádí sankce