čtvrtek 19. září 2024

NATO vojáky na Ukrajinu nepošle. Chce však zlepšit dodávky pomoci

Spekulace, zda vstoupí NATO do války na Ukrajině utnul šéf aliance Jens Stoltenberg na návštěvě Finska. Takovou možnost totiž odmítl.

F2eWQ48aAAEHeLC

Jens Stoltenberg odmítl vyslání vojáků NATO na Ukrajinu.
Zdroj: Flickr

  • Jens Stoltenberg odmítl vyslání vojáků NATO na Ukrajinu.
  • Zdroj: Flickr

Vojáci Severoatlantické aliance nebudou válčit na straně Ukrajiny proti Rusko. Takovou variantu dementoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při své návštěvě Finska. Možnost vyslání aliančních armád na ukrajinská bojiště je věci diskutovaná už více než dva měsíce, když ji na konci března navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron. Tehdy se jeho slova setkala s ostrým odsudkem Moskvy, kdy vysocí představitelé Ruské federace sdělili, že takový krok by považovali za začátek třetí světové války. Pro zapojení aliančních armád do konfliktu se vyjádřilo i Polsko a pobaltské země. Naopak Německo, Velká Británie nebo Spojené státy byli proti.

Stoltenberg však nyní do Kyjeva vzkázal, že Ukrajina může počítat s dodávkami finanční i vojenské pomoci jak bude dlouho třeba. Rovněž se zavázal, že termíny dodávek by se měli zlepšit, aby nedocházelo k situacím jako letos na jaře, kdy ukrajinské armádě došla munice a musela vojákům dávat patrony na příděl.

Příští víkend se o válce na Ukrajině bude konat summit ve Švýcarsku, který přestože je prezentován jako mírový, podle pozorovatelů příměří nepřinese. Už jen proto, že stovka států, která je na akci přizvána, si pouze vyslechne ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ruská strana nebyla přizvána, kvůli čemuž zrušila účast i Čína a Saúdská Arábie, tedy dva důležité státy mezinárodního společenství.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí