pátek 18. října 2024

Nasralláh vyhrožuje Americe: Naším cílem budou její základny!

Hizballáh je ve válce proti Izraeli. Podle svého vůdce do ní vstoupil už 8. října. Jako hlavního viníka ale označil Spojené státy.

F-A7_QtXUAAKvqy

Vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh při svém aktuálním projevu.
Zdroj: ´X

  • Vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh při svém aktuálním projevu.
  • Zdroj: ´X

Vůdce radikálního libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh označil ve svém ohlášeném projevu Spojené státy za hlavního viníka současné války v Izraeli a Pásmu Gazy. Řekl, že pro arabský svět je Amerika nepřítelem číslo jedna a jeho hnutí tímto směrem zaměří pozornost. „Amerika je zodpovědná za tuto válku, Izrael je jen nástroj. Naším cílem jsou americké základny v Iráku a Sýrii,“ řekl doslova Nasralláh. „Amerika musí nést odpovědnost za své zločiny a masakry na lidech,“ dodal s tím, že jsou to Spojené státy, které brání tomu, aby v Gaze bylo uzavřené příměří. Ocenil také teroristické hnutí Hamás za jeho aktivity vůči Židovskému státu a za to, že se válka už rozběhla na několika frontách.

Dnes také končí ultimátum, které Hizballáh Izraeli dal na stažení vojsk z Pásma Gazy. Tam izraelská armáda minulý víkend zahájila pozemní operaci a během včerejška vstoupila i do hlavního města regionu, Gazy.

Proto se spekulovalo, že Nasralláh by mohl dnes oznámit, zda Hizballáh vstoupí do války vůči Izraeli. „My jsme ve válce už od 8. října,“ řekl lídr libanonské organizace s tím, že cílem Hizballáhu je zničit Izrael a zastavit agresi, to má vyvrcholit vítězstvím Hamásu a palestinského lidu. "Vítězství v Gaze znamená vítězství palestinského lidu a je v národním zájmu Libanonu a všech zemí v regionu," dodal.

Autor: Jan Skala

Související

GaKrk3AbkAA9zK7
Zahraniční

Dohra zabití šéfa Hamásu. Hizballáh řekl, že přechází do intenzivní fáze útoků

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu